Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Borgmester har rod i regnskaberne

Selv om administrationen i Fredericia Kommune adskillige gange rykkede borgmester Thomas Banke (V) for bilag og kvitteringer, ignorerede han henvendelserne. S og SF vil kulegrave borgmesterens regnskaber.

Thomas Banke (arkivfoto).
Thomas Banke (arkivfoto).

Sagsakter afslører, at Fredericias borgmester, der beskyldes for morfinmisbrug og fredag valgte at gå på orlov, gennem flere år har haft rod i sine regnskaber. Det skriver BT.dk.

- Hermed kørselsregnskab for Thomas Banke for perioden januar 2010 til oktober 2010. Beløbet bedes indsat på borgmesterens nemkonto. Samtidig skal der trækkes 5.805,72 kr. fra, i det dette beløb dækker privatforbrug på kommunens kontokort. Venlig hilsen Lene Dalgaard-Lassen, borgmestersekretær.

Sådan begynder 120 siders sagsakter med kontoudskrifter og mail-korrespondancer om Thomas Bankes (V) kørselsregnskaber og brug af sit kommunale kreditkort til private indkøb. Aktindsigten, som S og TV2 har anmodet om, afslører, at den 31-årige borgmester kontinuerligt har haft rod i sine regnskaber.

- Det her rod har foregået over i hvert fald to år. Det bliver til rigtig mange posteringer, der ikke er, som de skal være. Der har i perioden også været rigtig mange samtaler mellem administrationen og borgmesteren, hvor han meget tydeligt har fået forklaret, hvad man må og ikke må, siger SF-byrådsmedlem Marianne Thomsen, der sammen med Socialdemokraterne i Fredericia Byråd opfordrer Thomas Banke til at trække sig som borgmester.

De mange bilag giver ikke et samlet overblik over, hvor meget de private træk på kontokortet løber op i, men det er tydeligt, at administrationen har brugt en hel del ressourcer på borgmesterens regnskabssjusk, understreger Marianne Thomsen.

Eksempelvis skriver sekretariatschef Lene Vangsgaard Clausen, Fredericia Kommune, i en mail fra 24. oktober 2012:

- Vi har på fredag en aftale om gennemgang af kørselsregnskab. Til dette møde vil jeg bede dig medbringe alt det manglende dokumentation og klippekortene. Jeg har rykket dig temmelig mange gange nu, og du har gentagende gange lovet at aflevere det, men dette er ikke sket.

Og det er kun én af mange mails til borgmesteren, hvor hun rykker for dokumentation og indskærper, at udbetaling af kørselsgodtgørelse og brug af det kommunale kreditkort kræver en kommunal interesse i hans deltagelse.

- Administrationen har gjort et stort stykke arbejde for at finde ud af det her. Havde det været de to første måneder, han var borgmester, kunne man måske forstå det og bære over med ham. Men det fortsætter og fortsætter trods alverdens instrukser og aftaler, siger Marianne Thomsen.

- Vi har ikke set alle de bagvedliggende bilag, men det er f.eks. sådan noget som at gå på McDonald’s, restaurantbesøg og at købe klippekort til toget, der så bliver væk, uddyber hun.

S og SF fortsætter kulegravningen af borgmesterens regnskaber.

- Vi skal have læst de her dokumenter grundigt igennem og bede om aktindsigt i flere dokumenter. Det er vores holdning, at der skal dannes klarhed, så vi kan få ryddet op i det her og rundet sagen af, fortæller Marianne Thomsen.

I kølvandet på den senere tids beskyldninger om morfinmisbrug meddelte Thomas Banke i fredags, at han går på sygeorlov. Det skete efter et ekstraordinært møde i økonomiudvalget, hvor politikerne behandlede anmodningen om aktindsigt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmesteren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks