Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Borgmester: Ansatte skal bestemme, hvor meget og hvornår de arbejder

Københavns Kommune vil gøre arbejdstiderne mere frie. Fleksibelt arbejdsliv er fremtiden, mener forsker.

Ninna Thomsen (SF) vil lade medarbejderne forhandle arbejdstider hvert år.
Ninna Thomsen (SF) vil lade medarbejderne forhandle arbejdstider hvert år.

København. Det skal være lettere for medarbejderne i Københavns Kommune at tage til tandlægen midt i arbejdstiden eller møde ind lidt senere, hvis morgenen har drillet.

Kommunen vil derfor søsætte et nyt pilotprojekt, hvor ansatte skal genforhandle deres arbejdstid hvert år. På den måde skal medarbejderne i højere grad bestemme, hvor meget og hvornår de arbejder.

Det er på tide at gøre op med fastlåste arbejdstider, mener Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF).

- For mange medarbejdere betyder lønnen meget, men arbejdstiden betyder altså også meget. For nogle kan det handle om at gå ned i tid i en periode og for andre - eksempelvis social- og sundhedshjælpere - at gå op i tid.

- Med mere fleksible arbejdstider føler medarbejderne, at der også bliver taget hensyn til deres ønsker, og det kan give mere fleksible medarbejdere.

Planen er, at det skal prøves af i en række pilotprojekter blandt kommunens hjemmehjælpere, sygeplejere og administrative medarbejdere.

Fredag mødes Ninna Thomsen med en række eksperter for at diskutere detaljerne i forslaget. Håbet er, at en plan ligger klar efter sommeren - godkendt i sundheds- og omsorgsudvalget.

Og fleksible arbejdstider er vejen frem, mener fremtidsforsker Marianne Levinsen fra Center for Fremtidsforskning:

- Det er fremtiden, hvis man spørger medarbejderne. Mange vil gerne have mere indflydelse på deres arbejdstid, så de selv kan bestemme, hvornår de kan møde og gå. Det handler i høj grad om trivsel.

Ikke mindst er det en god idé at prøve det af blandt hjemmehjælpere og sygeplejere, som normalt er meget fastlåste i deres arbejdsliv, mener hun.

- I dag er det mænd og kvinder højt på strå, der har de mest fleksible tider. De kan godt få tilpasset lægebesøg og andre private aktiviteter uden at tage fri. Derfor er det spændende at gøre det med faggrupper, der ellers har meget fastlagte arbejdstider.

Men det bliver selvfølgelig ikke uden hindringer på vejen, medgiver borgmesteren.

- Jeg tror, mange medarbejdere vil være bekymrede og forsigtige i starten. Derfor skal det være et kollektivt valg.

- Og så er den største hindring konservatisme, hvor vi helst vil gøre det, som vi plejer. Og den skal vi bryde med, siger borgmester Ninna Thomsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.