Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Borgerlige forarget over skjult skattestigning

De Radikale mener ikke, at stigende marginalskat er et brud med årelangt fokus på at sænke marginalskatten. Men det er noget ”vås”, mener Venstre.

Marianne Jelved
Marianne Jelved

For første gang i mange år har regeringen med finansloven valgt at sende en ekstra skatteregning til 460.000 højtlønnede danskere næste år. I al ubemærkethed har regeringen valgt at lade det såkaldte skrå skatteloft stige, som hidtil har sikret, at ingen betaler mere end 51,5 procent i skat af den sidst tjente krone. Fra næste år stiger den grænse til 51,7 procent.

Regeringen har ikke selv nævnt stigningen under præsentationen af finanslovsaftalen, og selv aftalepartneren Enhedslisten har til Jyllands-Posten forklaret, at partiet ikke anede, at marginalskatten stiger til næste år, da aftalen blev indgået.

Ifølge Liberal Alliances skatteordfører Ole Birk Olesen har regeringen ladet skatterne stige i al ubemærkethed, fordi regeringstoppen er klar over, at ”det er i modstrid med, hvad regeringen tidligere har sagt og gjort om skat.”

- Vi synes, det her er den helt forkerte retning at gå i. Marginalskatten er for høj, og det troede vi egentlig, at der var konsensus om - også i regeringen, som jo har sænket tidspunktet for, hvornår marginalskatten træder ind. Analysen bag det er, at det for mange ikke kan betale sig at yde en ekstra indsats. Nu kan det endnu mindre betale sig, siger han.

De Radikales gruppeformand og finansordfører Marianne Jelved afviser dog, at de stigende marginalskatter er et nybrud i forhold til det mangeårige fokus på ikke at lade marginalskatterne stige, fordi provenuet fra skattestigningen går til at fjerne de omstridte afgifter på fedt og sukker.

- Det skyldes, at fedt- og sukkerafgifterne er pålagt forbrugerne, og indtægterne derfra i sin tid er gået til at sænke skatterne. Nu fjerner vi så de afgifter, og genindfører det skatteniveau, som ville have været, hvis ikke man havde haft de to afgifter, siger Marianne Jelved.

Men det er vel et brud med den konsensus, der har været om, at vi skulle bevæge os i retningen af lavere marginalskatter?

 - Nej, der er ikke ændret noget politisk ønske om at sænke skatten på arbejde. Det er bare en konstatering af, at vi ikke vil have provenuet fra de to afgifter, fordi vi ikke ønsker de to afgifter. Det er meget logisk og enkelt, siger hun.

Men den udlægning holder ikke, mener Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

 - Det er noget vås. Skatten på den sidst tjente krone stiger for alle danskere. Punktum. Det har været en fælles politisk mission i mindst de sidste 25 år at sænke skatten på den sidst tjente krone, og nu går man så den modsatte vej. Det er – sagt med stor frustration – en nytænkning i dansk politik, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.