Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Borgerlige bekæmper statslån til alment byggeri

Staten bør ikke yde lån til alment byggeri mod realkreditten, mener Bendt Bendtsen (K) og Søren Gade (V).

De Konservatives EU-parlamentariker, Bendt Bendtsen, kritiserer regeringen for at indføre billigere statslån til alment byggeri i konkurrence med realkreditten. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen/scanpix
De Konservatives EU-parlamentariker, Bendt Bendtsen, kritiserer regeringen for at indføre billigere statslån til alment byggeri i konkurrence med realkreditten. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen/scanpix

Staten skal ikke udkonkurrere realkreditten med billigere lån til alment byggeri.

Det siger De Konservatives EU-parlamentariker, Bendt Bendtsen, til TV2. Forleden oplyste transportminister Ole Birk Olesen (LA), at statslån fremover kan finansiere nybyggeri og renovering af alment byggeri.

»Jeg kan ikke forstå, at en borgerlig regering kan komme frem til sådan et synspunkt. Hvis jeg som politiker kom med et forslag, som Enhedslisten straks roste, så ville alarmklokkerne begynde at ringe,« siger Bendt Bendtsen.

Han påpeger, at Enhedslisten straks roste forslaget, som Venstres gruppeformand, Søren Gade, har kaldt »socialistisk«.

Bendt Bendtsen mener, at »det borgerlige kompas er gået i stykker i den her sag«.

»Ole Birk vil nu nationalisere dele af dansk realkredit. Jeg synes, det er helt galt, det her,« siger Bendt Bendtsen.

Ole Birk Olesen vil ikke kommentere kritikken. Transportministeriet henviser til hans debatindlæg i Jyllands-Posten sammen med finansminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

»Egentlig burde alle være lykkelige. Skatteborgerne sparer penge. Og såvel boligejere som lejere stilles fuldstændig uændret,«skrev de tre ministre.

Bendt Bendtsen frygter, at forslaget får konsekvenser. I EU-Parlamentet har han kæmpet for dansk realkredit, som ikke findes i andre EU-lande.

»Selvfølgelig kan en regering låne billigere end private, men dermed er regeringen så i gang med at drive bankvirksomhed,« siger Bendt Bendtsen.

»Og hvis denne her tankegang føres til ende, er der jo masser af andre områder, som staten kan kaste sig.«

Bendt Bendtsen mener. at realkreditserierne bliver mindre likvide med lavere kurser. Det hæver renten for alle andre lånere, mener han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.