Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Borgerforslag fører sjældent til ny lovgivning

Finnerne har gode erfaringer med borgerinitiativer, mens det i EU ikke har været en udpræget succes.

København: Både i Finland og i EU kan borgere få forslag til behandling i parlamentet. En finsk ekspert fortæller om gode erfaringer i hjemlandet, mens EU-parlamentarikere stadig mangler at se effekten af borgerinitiativet i EU.

Mandag har der her hjemme tegnet sit politisk flertal for også at lade danskerne fremsætte forslag i Folketinget - hvis de vel at mærke kan få 50.000 underskrifter.

Tuomas Ojanen, der er professor i jura ved Helsinkis Universitet, støtter op om det danske forslag på baggrund af de gode finske erfaringer.

- Borgerinitiativet har været en succeshistorie, der har tjent sit hovedformål godt. Det har vist sig at være et brugbart redskab til det direkte demokrati, der også supplerer de mere traditionelle mekanismer i det repræsentative demokrati.

- Det ser især ud til at være meget brugbart til at engagere unge mennesker i beslutningsprocesser, skriver han i en mail til Ritzau.

Det har siden 2012 været muligt for finner at få et forslag til afstemning i parlamentet. Ligesom i det danske forslag skal man i Finland have samlet mindst 50.000 underskrifter.

Lovliggørelsen af ægteskaber mellem to personer af samme køn blevet til gennem et forslag fra borgere. Flere andre forslag er blevet vendt, men ikke stemt igennem.

I EU kan borgere også komme med forslag gennem et borgerinitiativ. Det kræver mindst én million underskrifter fra EU-borgere. Man har dog stadig til gode at se en effekt af borgerinitiativet i EU.

- Der har ikke været nogen succesfulde borgerinitiativer. Forstået på den måde, at der er ingen borgerinitiativer, der har resulteret i ny lovgivning, siger EU-parlamentariker Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU til Altinget.dk.

Hendes kollega i parlamentet Morten Helveg Petersen (R) fremhæver dog over for Altinget en underskriftindsamling, som ifølge ham formåede at lægge pres på politikerne.

Det drejede sig om, at parlamentet skal have blot ét sæde - i stedet for at parlamentarikerne rejser fra Bruxelles til Strasbourg en gang om måneden.

Mens et borgerforslag i EU kun pålægger EU-Kommissionen at se på sagen, åbner det danske forslag for, at borgerne kan fremsætte beslutningsforslag direkte i Folketinget.

Både Rina Ronja Kari og Morten Helveg Petersen er positivt stemt over for det danske forslag. Det støttes af samtlige partier i Folketinget på nær de to traditionelle statsministerpartier Venstre og Socialdemokraterne.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.