Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Boligejere har otte gange større formue end lejere

Boligforhold er det mest afgørende for, om man "ender på den grønne gren eller ej", mener Cevea-direktør.

Boligejere har markant flere penge på kistebunden end lejere.

Ifølge en ny analyse fra Danmarks Statistik er boligejernes formue i gennemsnit otte gange større end lejernes, skriver Ugebrevet A4.

Mens husholdninger, der ejer deres egen bolig, i 2014 havde en gennemsnitlig formue på 3,4 millioner kroner per husstand, havde lejere 0,4 millioner i gennemsnit.

Formuegabet mellem de to grupper var dermed tre millioner kroner per husholdning. Analysen viser også, at boligen er det aktiv i husholdningernes formue, som betyder mest for uligheden i formuefordelingen.

Boligforhold er det mest afgørende for, om man "ender på den grønne gren eller ej", påpeger Kristian Weise, direktør i Cevea.

- Det understreger, at boligmarkedet er den mest ulighedsskabende faktor i dagens Danmark, siger han til Ugebrevet A4.

Uligheden mellem ejere og lejere er blevet forøget af skattestoppet, som blev indført af VK-regeringen i 2001. Det vurderer professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen.

- Det er veldokumenteret, at den del af skattestoppet, som vedrører ejendomsværdibeskatningen, kan beskrives som en omvendt Robin Hood.

- Det er områder med store prisstigninger og de dyre boliger, der især har haft gavn af det. Og dermed har de rigeste også fået de største gevinster, siger han til Ugebrevet A4.

Venstres boligordfører Britt Bager erkender, at skattestoppet har været med til at øge uligheden mellem ejere og lejere. Men hun ser ingen grund til at ændre på lovgivningen.

- Vi har stadigvæk en grundskyld og en ejendomsværdiskat, som er blandt verdens højeste.

- Og vi har rent faktisk pensionister, som ikke har råd til at sidde i deres bolig på grund af høje skatter og afgifter, siger hun til Ugebrevet A4.

I opgørelsen af formuerne fra Danmarks Statistik medregnes værdien af bolig, bil, pensionsopsparing og finansielle aktiver minus gæld.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.