Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Børneminister vil tvinge indvandrerbørn i institutioner

Regeringen er på vej med et udspil, der vil tvinge børn af indvandrerforældre til at gå i dagtilbud.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er parat til at bruge tvang for at få børn af indvandrerforældre væk fra hjemmepasning og over i vuggestuer og børnehaver. Scanpix/Jens Astrup/arkiv
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er parat til at bruge tvang for at få børn af indvandrerforældre væk fra hjemmepasning og over i vuggestuer og børnehaver. Scanpix/Jens Astrup/arkiv

Små børn af indvandrerforældre skal tvinges væk fra hjemmepasning og ud i vuggestuer og børnehaver.

Det siger Mai Mercado (K), børne- og socialminister, til DR.

Regeringen er på vej med et udspil, der skal bekæmpe parallelsamfund i Danmark, og her vil udspillet fra ministeren indgå.

»Hvis man bor i en ghetto og ikke deltager i det danske samfund, så vil det blive begrænset, at man kan passe sine egne børn derhjemme,« siger Mai Mercado.

»Der vil vi i højere grad bruge tvang for at få flere børn over i dagtilbud,« siger hun til DR.

Ifølge en rapport fra pædagogernes fagforening BUPL bliver cirka en tredjedel af alle 1-2-årige børn med indvandrerforældre passet hjemme.

For børn i samme aldersgruppe og med etnisk danske forældre er tallet syv procent.

Børne- og socialministeren mener, det er nødvendigt at arbejde målrettet på at få bestemte grupper af børn med indvandrerbaggrund væk fra hjemmepasningen og ud i dagtilbuddene.

»Man skal passe på med at opfatte tvang som noget skidt i det her tilfælde.«

»Det er en rigtig god mulighed at få lov at gå i dansk dagtilbud, og det styrker barnet på mange måder og giver nogle rigtig gode fordele siden hen,« siger Mai Mercado.

Socialdemokraterne er positive over for ministerens plan.

»Det vigtigste for os er, at vi får brudt den negative sociale arv, der kommer af, at man ikke kommer i institution,« siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil til DR.

Også SF's børneordfører, Jacob Mark, er enig i, at børn i udsatte boligområder skal passes af pædagoger frem for forældre.

»Når Mads og Muhammed begynder i 0. klasse, så har de alt for ofte slet ikke de samme forudsætninger for at lære at læse og regne, og det kan mærke dem for resten af deres liv.«

»Den forskel kan vi udjævne ved at få børn i vuggestue, så de hører og taler dansk fra de er helt små i stedet for at blive passet hjemme i et miljø, hvor der måske slet ikke tales dansk i dagligdagen,« siger Jacob Mark i en kommentar.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.