Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bødskov: Kriminalitet på asylcentre er ikke stort problem

Justitsministeren vil ikke iværksætte flere initiativer til at bekæmpe kriminalitet på asylcentrene. Der er nemlig ikke meget af den, siger han.

Samråd på Christiansborg med justitsminister Morten Bødskov (S) vedrørende narkosalg i Sandholm-lejren.
Samråd på Christiansborg med justitsminister Morten Bødskov (S) vedrørende narkosalg i Sandholm-lejren.

Politiet og Røde Kors gør allerede nok for at bekæmpe narkosalg, vold og hærværk på landets asylcentre, og derfor er der ikke behov for yderligere tiltag. Det fastslog justitsminister Morten Bødskov (S) på et samråd torsdag eftermiddag.

- Den kriminalitet, der foregår på eller udspringer fra centrene, har et omfang, hvor der typisk er tale om mindre alvorlig kriminalitet. Derfor er det også Rigspolitiets samlede vurdering, at der generelt ikke er større problemer, lød Bødskovs svar til Dansk Folkeparti og Venstre, der havde indkaldt til samrådet.

Indkaldelsen kom efter, at TV 2 Nyhederne i december afslørede, hvordan der åbenlyst blev solgt narkotika på landets største asylcenter, Center Sandholm i Nordsjælland.

- Den seneste tids mediefokus på særligt Center Sandholm har netop ført til, at politiet har set indad og overvejet, hvad der yderligere kan gøres. Og på den baggrund er der allerede iværksat en række initiativer til at bekæmpe kriminaliteten, sagde ministeren.

Han påpegede blandt andet, at samarbejdet mellem Røde Kors, der driver centrene, og politiet er blevet »ret velfungerende«, og at Røde Kors har øget kontrollen med adgangen til centrene og indskærpet over for medarbejderne, at mistanke om kriminalitet skal anmeldes til politiet. Desuden er det blevet besluttet at adskille Center Sandholm i henholdsvis et modtagecenter for nyankomne asylansøgere og et udsendelsescenter for kriminelle, der allerede er dømt til udvisning af Danmark.

- Vi må derfor forvente, at skulle noget tilsvarende finde sted som det, TV 2 sidste år konstaterede, vil politiet blive underrettet og selvfølgelig gribe ind, sagde Morten Bødskov.

Venstre og Dansk Folkeparti har krævet en undersøgelse af omfanget af kriminaliteten på centrene, men det afviser ministeren med henvisning til, at Rigspolitiet allerede har forhørt sig i de otte politikredse, hvor der ligger asylcentre.

- Efter Rigspolitiets opfattelse er der generelt ikke belæg for at antage, at der i asylcentrene foregår organiseret kriminalitet - og heller ikke alvorligere kriminalitet såsom personfarlig kriminalitet, overtrædelse af våbenlovgivningen eller narkotikalovgivningen, sagde justitsministeren.

Ifølge Rigspolitiet omfatter den »mindre kriminalitet« på centrene butikstyveri, mindre hæleri, »uro og uorden«, dokumentfalsk, hærværk og volds- og trusselssager - sidstnævnte primært mellem asylansøgerne eller mod personalet på centrene.

Morten Bødskov erkender dog, at kriminaliteten er svær at komme helt til livs.

- Det vil være naivt at tro, at man helt kan fjerne enhver form for kriminalitet, men jeg er sikker på, at de initiativer, der er sat i værk, er vejen frem i forhold til at reducere kriminaliteten i asylcentrene og sende et klart signal om, at vi ikke vil tolerere, at kriminelle misbruger asylsystemet til skade for dem, det er skabt for, sagde justitsministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.