Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Blå partier vil udrydde forskelsbehandling af unge kriminelle

Det er uacceptabelt, at danske kommuner ifølge tal fra Justitsministeriet anvender forskellige strafformer til unge kriminelle, mener K, DF og LA, som vil have indført en fælles ungdomsdomstol.

Forestil dig en fælles domstol, som kan afgive domme i alle sager mod unge kriminelle mellem 12 og 18 år.

Det er, hvad de Konservatives politiske leder Søren Pape (K), Liberal Alliances retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) og retsordfører i Dansk Folkeparti Peter Skaarup (DF), mener, er nødvendigt for at aflive en hver form for forskellighed i danske kommuners anvendelse af sanktioner mod kriminelle unge under 18 år.

»Det er helt uacceptabelt med forskelle, og derfor er der behov for at få nogle specialuddannede dommere i en fælles ungdomsdomstol, der tager stilling til, hvad det er for en straf, unge under 18 skal have,« siger Søren Pape.

Udmeldingen kommer, efter tal fra Justitsministeriet ifølge Jyllands-Posten afslører, at der er stor forskel på, om kommuner sender unge på en institution eller direkte bag tremmer, når de har begået en ulovlig handling. Mens fem ud af ni kriminelle unge i Kolding for eksempel blev straffet med en ungdomssanktion i 2013, var antallet lig nul i Københavns Kommune, som ellers afgav dom i 63 sager.

At en fælles ungdomsdomstol vil kunne skabe mere ensartethed i anvendelsen af sanktioner mod kriminelle unge, bakker Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, den konservative leder op i:

»En ungdomsdomstol vil kunne sørge for mere ensartede sanktioner, og at der er et element af både straf og socialisering.«

Peter Skaarup er enig. Han er overbevist om, at man ved at samle systemet i en domstol vil sikre, at de unge kriminelle bliver behandlet og vurderet på den rigtige måde.

»Det er ikke alle kommuner, der er i stand til at klare opgaven tilfredsstilende i dag. Derfor er det en god ide at samle systemet, så man i ungdomsdomstolen vurderer tingene og har institutionerne, som vi i dag kender, og som tager sig af ungdomskriminelle, under statsligt regi.«

Ifølge Søren Pape minder kommunernes forskellige anvendelse af sanktioner i dag om en lotteri-lignende tilstand.

»Det nytter ikke, at det er helt forskelligt hvilken staf, man får, alt afhængig af hvilken kommune man bor,« siger han og fastslår:

»Vi skal have strammet op på det her og have en ungdomsdomstol.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.