Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Blå partier vil skære i dagpengene

Liberal Alliance og de Konservative er klar til at sænke dagpengesatsen for at øge antallet af danskere, der er til rådighed for arbejdsmarkedet.

Når der snart skal udformes et nyt dagpengesystem, så skal det medvirke til at øge det såkaldte arbejdsudbud - altså antallet af danskere, der står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Sådan lyder meldingen fra de Konservative og Liberal Alliance i Børsen tirsdag.

Dagpengekommissionen lægger ellers ikke op til, at arbejdsudbuddet skal blive hverken lavere eller højere, men det er for uambitiøst, lyder det fra de to partier.

»Det er vigtigt, at vi laver en dagpengereform, som er med til at øge beskæftigelsen. Vi har ikke sat et præcist tal på. Men det vil være dejligt, hvis vi kan lave en dagpengereform, der giver et øget arbejdsudbud på mellem 10-15.000 personer,« siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA) til Børsen.

Han bakkes op af de Konservatives finansordfører, Mike Legarth (K).

Meldingen fra de to partier har baggrund i en ny analyse fra den liberale tænketank CEPOS, der viser, at man kan øge arbejdsudbuddet med 14.000 personer, hvis man sænker dagpengesatsen med ti procent. Og det skulle så samtidig forbedre de offentlige finanser med 4,5 milliarder kroner.

Men ham, der kan komme til at sidde i spidsen for en borgerlig regering efter et kommende valg, Lars Løkke Rasmussen (V), vil ikke give nogen garantier på området.

Venstre fastholder, at man ikke vil ændre grundlæggende ved dagpengesystemet, men hellere ser arbejdsudbuddet øget ved jobreformen på kontanthjælpsområdet.

Men det er Liberal Alliance ikke enig i.

»Det undrer mig, at når Venstre taler så utroligt meget om, at det skal kunne betale sig at arbejde, så taler partiet om kontanthjælp. Men der, hvor der virkeligt er problemer med, at det skal kunne betale sig at arbejde, er i dagpengesystemet,« siger Joachim B. Olsen til Børsen med henvisning til Venstres slogan om, at »det skal kunne betale sig at arbejde«.

På Venstres landsmøde i efteråret 2014 sagde Lars Løkke Rasmussen, at Venstre vil gå til valg på at indføre en jobreform, der skal indeholde et »moderne« kontanthjælpsloft og skattelettelser til de lavestlønnede.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.