Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Blå blok vil begrænse undersøgelser

Demokratiets pris? Danmark har i løbet af tre årtier undersøgt betændte sager for 350 millioner kroner.

Skifter regeringsmagten hænder ved næste folketingsvalg, vil en samlet blå blok i Folketinget begrænse brugen af de såkaldte undersøgelseskommissioner, som afdækker omstridte sager.

De seneste tre årtier har Danmark gennemført undersøgelseskommissioner for 350 mio. kroner, og alene i 2012 kostede fem undersøgelseskommissioner mere end 27 mio. kroner, viser nye beregninger fra Justitsministeriet. Men skatteborgerne og politikerne får ikke nok for pengene, mener den borgerlige fløj på Christiansborg.

»Siden Tamil-sagen i 1993 kan jeg ikke komme i tanke om en eneste undersøgelseskommission, som vi har fået noget ud af. Alle de kommissioner, der kører for tiden, er for mig at se overflødige,« siger skatteordfører Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance.

Skattesagskommissionen, som undersøger, om Venstre forsøgte at misbruge Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag, har været en af de mest omtalte. Den blev udløst efter opsigtsvækkende redegørelser fra tidligere departementschef Peter Loft og Skat Københavns direktør, Erling Andersen.

»Det nye flertal i Folketinget ville gerne have fokus på sagen, og de borgerlige partier turde ikke sige nej, fordi vi ville blive beskyldt for at holde hånden over nogen. Men der er intet nyt kommet frem i kommissionen, og nærlæser man de to redegørelser, er de faktisk ikke så modstridende. Vi burde have holdt hovedet koldt og f.eks. begyndt med en høring med indkaldelse af de involverede i stedet for at nedsætte det store apparat. Det var en fejl. Men der gik lemmingeeffekt i den, og jeg erkender, at jeg selv var for uerfaren til at modstå presset,« siger Ole Birk Olesen.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, siger, at kommissionerne for ofte bruges til at »få revanche« i en politisk strid, f.eks. den igangværende Irak-kommission. Retsordfører Tom Behnke (K) mener, at politikerne skal være langt mere »påpasselige«. Og Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen Dahl vil også begrænse brugen. Han tilføjer, at man først ved, om Skattesagskommissionen er overflødig, når konklusionen foreligger.

»Men man kan godt få det indtryk, at vi trak revolveren for hurtigt,« siger Thulesen Dahl.

Professor Ove K. Pedersen, CBS, understreger dog, at undersøgelseskommissionerne er et afgørende demokratisk instrument til at kontrollere magthaverne og forvaltningen og dermed i sig selv regulerende mod magtmisbrug, mens retsordfører Ole Hækkerup (S) kalder undersøgelserne »prisen for at bo i et demokrati«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.