Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Blå blok er med på bureaukratiopgør

Både Venstre og Dansk Folkeparti vil gøre den kommende beskæftigelsesreform til et opgør med jobcentrenes unødvendige papirarbejde og krav om dokumentation.

Regler, papirarbejde og krav om dokumentation er fortid i jobcentrene, hvis det står til Venstre og Dansk Folkeparti. Begge oppositionspartier vil bureaukratiet i jobcentrene til livs og regner med, at det bliver en del af den kommende reform af beskæftigelsesområdet.

»Det er helt sikker nødvendigt at få lavet en indsats for, at bureaukratiet pilles væk fra jobcentrene. Alle regeringens reformer af blandt andet kontanthjælp, fleksjob og førtidspension har jo ført mere bureaukrati med sig, så det er vigtigt, at vi i den nye beskæftigelsesreform har fokus på så enkle regler som muligt,« siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF).

Bent Bøgsted understreger, at han har talt for afbureaukratisering i flere år, men en ny undersøgelse blandt 293 socialrådgivere fra Mandag Morgen og Dansk Socialrådgiverforening understreger behovet. Her svarer otte ud af ti nemlig, at kravet om dokumentation og papirarbejde i landets jobcentre er vokset inden for de seneste to år, selv om SRSF-regeringen i sit regeringsgrundlag fra 2011 bebudede en oprydning i bureaukratiet.

»Det giver bare endnu et fingerpeg om, hvor nødvendig en reform af jobindsatsen er,« siger Bent Bøgsted.

I undersøgelsen svarer næsten halvdelen af socialrådgiverne, at den største tidsrøver på jobcentrene er højere dokumentationskrav, og Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V), er overbevist om, at der kan slækkes på de mange krav.

»Fra Christiansborgs side handler det om, at vi i beskæftigelsesreformen skal have mere fokus på at måle jobcentrenes resultater – altså, hvor mange der kommer i job – frem for at bede om tjeklister hele tiden. Jeg kan sagtens forstå, at jobcentrene efterlyser mindre bureaukrati, og jeg tror, der er en mulighed for at fjerne det,« siger han.

Præcis hvordan det skal gøres, regner både Bent Bøgsted og Hans Andersen med, at Carsten Koch-udvalget kommer med bud på. Udvalget er nedsat for at levere anbefalinger til reformen af beskæftigelsesområdet, og anbefalingerne forventes at ligge klar i den kommende uge.

Tidligere skatteminister Carsten Koch har allerede løftet sløret for den ene af anbefalingerne, som handler om, at virksomheder og jobcentre skal arbejde tættere sammen, så de ledige nemmere kan matches med de kvalifikationer, virksomhederne efterspørger. Og det er en god idé, mener Hans Andersen.

»Mindre bureaukrati, større fokus på resultaterne, og at jobcentrene kommer tættere på virksomhederne og de ledige – det vil vi meget gerne være med til at kigge på,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.