Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Biskop: Anker var en gave til det danske folk

Anker Jørgensen var identisk med solidariteten og omsorgen, siger tidligere Aarhus-biskop ved bisættelsen.

Anker Jørgensen i sit hjem.
Anker Jørgensen i sit hjem.

København: - Han blev en gave til hver enkelt af os og til det danske folk.

Sådan lyder ordene fra tidligere biskop i Aarhus Kjeld Holm, der lørdag står for bisættelsen af den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen.

- For mig var han identisk med det uopgivelige i det danske samfund: Et samfund i solidaritet og dermed også i gensidig omsorg. Et engagement i den konstante menneskeliggørelse, siger Kjeld Holm i en fyldt Grundtvigs Kirke i København.

- Der er skrevet meget om, at han var på fornavn med hele folket - og med rette, fortsætter Kjeld Holm.

- Det var ikke for at blive populær. Han forholdt sig til folket og det enkelte menneske. Folk og individ var ikke modsætninger. Folket var netop de mange individer.

Den tidligere biskop over Aarhus Stift har i en håndfuld år vidst, at han skulle stå for Anker Jørgensens bisættelse, når den tidligere statsminister døde.

De to herrer mødte hinanden i forbindelse med den tidligere socialdemokrat Svend Aukens begravelse i 2009.

Kjeld Holm holdt mindegudstjeneste for Svend Auken, og ved bisættelsen sad han og Anker Jørgensen ved siden af hinanden, hvor de faldt i snak. Efterfølgende har de to været sammen nogle gange.

- Anker ville ikke rigtig tale om sin bisættelse. Du finder nok på noget at sige, sagde han. Jeg kan alligevel ikke høre det, mindes Kjeld Holm til hørbar morskab for de 1300 fremmødte i kirken.

- Politik hører dagen og dens krav til. Og det skal gøres, og ikke et ondt ord om det. Men hos Anker levede det politiske engagement af noget, der er større, siger Kjeld Holm om Anker Jørgensen.

- Det var en indre sans for selvrespekt og hæder. Det var en lov, men ingen lære.

Anker Jørgensen vil blive stedt til hvile på Vestre Kirkegård i København blandt andre socialdemokratiske koryfæer.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.