Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bevægelse mod madspild: Start med storkøkkenerne

Der skal kun få ændringer til, hvis storkøkkener vil mindske madspild, siger stifter af Stop Spild af Mad.

København: Hvis man vil mindske madspild, er kantiner og storkøkkener på hospitaler og plejehjem et godt sted at starte.

Det er nemlig ikke mange ændringer, der skal til, før en indsats mod madspild virker, siger stifteren af bevægelsen mod madspild, Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

- Der går en del mad til spilde i kantiner og storkøkkener, og faktisk er der rigtig meget at tage fat i, siger hun.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har mandag igangsat et initiativ for at få køkkener på plejehjem, hospitaler og kantiner til at kassere mindre mad.

Med initiativet kan storkøkkenerne få besøg af en konsulent, en såkaldt madspildsjæger, som kan hjælpe virksomhederne med at smide mindre mad ud.

Og man er allerede nået langt, hvis man eksempelvis skifter den store buffettallerken ud med en lidt mindre eller helt dropper buffeten. Buffeter er nemlig ofte er årsag til et stort madspild, fordi maden ikke kan genbruges, siger Selina Juul.

Selv om mange kantiner og storkøkkener har travlt, og det kan være svært at indstille sig på nye måder at arbejde på, må køkkenerne være mere kreative, siger hun.

- For eksempel ryger porretoppe og kartoffelskræller som regel bare i skraldespanden, men med lidt kreativitet kan det sagtens bruges. Porretoppen kan bruges i en grøntsagssuppe, og skrællerne kan vaskes og laves til chips, siger Selina Juul.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet svarer madspildet til, at 700 indkøbsvogne fyldt med mad hvert år ryger direkte i skraldespanden. Det svarer til mere 30.000 ton mad.

Selv om det nye initiativ er rettet med storkøkkener, er det faktisk i danskernes private køkkener, at spildet af mad er allerstørst. Husholdningernes madspil udgør 260.000 ton om året.

Ifølge Landbrug & Fødevarer koster madspildet danskerne 11,6 milliarder kroner om året.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.