Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bertel Haarder om grænsekontrol: »En sorgens dag«

Drømmene om en grænseoverskridende Ørestad ligger i grus til skade for både Skåne og København, skriver kulturministeren på Facebook.

Det er en sorgens dag, skriver Bertel Haarder på Facebook.
Det er en sorgens dag, skriver Bertel Haarder på Facebook.

En sorgens dag.

Så markant er reaktionen fra kulturminister Bertel Haarder (V), efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen klokken 12 i dag bekendtgjorde, at regeringen har besluttet at indføre midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland.

Kontrollen er iværksat fra og med klokken 12 i dag og varer i første omgang i 10 dage.

»En sorgens dag. Nu var vi lige sluppet fri af grænsekontrol, og så sker dette,« skriver Bertel Haarder på sin facebookprofil.

Venstre-ministeren mener, at dagens hændelser i Sverige og Danmark er dødsstødet til Ørestadsregionen.

»Drømmene om en grænseoverskridende Ørestad ligger i grus til skade for både Skåne og København. Hvis Danmark gør ligeså ved Flensborg Fjord, vil både Nord- og Sydslesvig igen forvandles til udkanter, og drømmen om genetablering af det gamle rige Slesvig med Flensborg som kraftcenter vil fortone sig,« skriver Bertel Haarder.

Kulturministeren glæder sig dog over, at regeringens beslutning ikke er ligeså vidtgående som den svenske version:

»Flensborg var Danmarks næststørste by før 1864 og har i dag dansk overborgmester - heldigvis er den danske stikprøvekontrol indtil videre "blødere" end den svenske.«

Også justitsminister Søren Pind, der selv var til stede på dagens pressemøde i Statsministeriet, kalder dagen i dag »en sorgens dag«:

»Helt rigtigt. Det er en sorgens dag,« skriver han på Twitter:

Helt så langt går Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll ikke. Men han synes også, at den »nødvendige« grænsekontrol er »ærgerlig«:

Løkke: Det er et stort skridt

Lars Løkke Rasmussen fortalte i dag klokken 12 om regeringens beslutning.

En beslutning, han selv kaldte »et stort skridt«. Grænsekontrollen betyder ikke, at alle bliver tjekket ved grænsen.

Den danske version af grænsekontrol er stikprøver og en intensiveret tilstedeværelse af politiet ved grænseovergangene.

Og den sker for at »sikre den offentlige ro, orden og sikkerhed« og for at »passe på Danmark«, sagde Løkke på pressemødet og gentog dermed budskabet fra nytårstalen.

Den midlertidige grænsekontrol kan forlænges med yderligere 20 dage.

»Jeg betragter det her som et helt nødvendigt skridt i lyset af de svenske beslutninger, men sat igennem på en måde, hvor hensynet til et stærkt dansk-tysk samarbejde, ikke mindst i grænselandet, fortsat kan bestå. Vi laver godt nok grænsekontrol, men i en form, hvor den fri bevægelighed for den almindelige dansker og tysker er i højsædet,« sagde Løkke på dagens pressemøde.

Den danske grænsekontrol adskiller sig desuden fra den svenske ved, at Danmark ikke indfører det såkaldte transportøransvar, som Sverige indførte ved midnat, natten til mandag, understregede statsministeren på pressemødet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.