Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bertel Haarder advarer mod nypuritanisme i #MeToo-debat

Folketingets mest erfarne medlem hilser debatten velkommen, men advarer mod »proportionsforvrængning«.

Arkivfoto. Folketingets mest erfarne medlem hilser debatten velkommen, men advarer mod »proportionsforvrængning«.
Arkivfoto. Folketingets mest erfarne medlem hilser debatten velkommen, men advarer mod »proportionsforvrængning«.

Det er godt, at der bliver sat spotlys på sager om sexchikane, overgreb og upassende adfærd.

Det mener det mest erfarne af Folketingets 179 medlemmer - tidligere mangeårig minister Bertel Haarder (V).

Alligevel advarer han om, at den såkaldte #MeToo-debat indebærer en risiko for »proportionsforvrængning«.

»Det er ærgerligt, hvis vi ender med at blive så sexfikserede og kropsforskrækkede, som for eksempel nogle muslimske miljøer er. Der er jo en nypuritanisme i vores tid, som jeg som en gammel 68'er reagerer imod,« siger han til Jyllands-Posten.

#MeToo-kampagnen blev indledt, da flere end 30 kvinder beskyldte den verdensberømte filmproducer Harvey Weinstein for voldtægt og sexchikane. Siden er en række sager fra Danmark dukket op.

Først var der sexchikane-sagerne med Zentropas Peter Aalbæk i hovedrollen. Siden udgav 132 klassiske sangerinder et manifest, hvor de beskrev en tavshedskultur omkring mandlige kollegers tilnærmelser og overgreb.

I de seneste uger har både Danmarks Radio og Dansk Journalistforbund sendt ledende medarbejdere hjem, mens sager om upassende adfærd bliver undersøgt.

Tirsdag gav Bertel Haarder sit syn på debatten i en kronik i Berlingske. Den tidligere minister understreger over for Jyllands-Posten, at han ikke kritiserer #MeToo-bevægelsen, »fordi den helt tydeligt giver nogle mennesker mæle, som har trængt til det.«

Men en walisisk eksministers selvmord har alligevel sat nogle tanker i gang hos ham.

»Den walisiske minister begrundede sit selvmord med, at han havde været offer for en standsret og ikke havde haft mulighed for at forsvare sig. Det gode ved #MeToo er, at den har givet mennesker mæle, som har haft svært ved at fortælle om deres oplevelse. Det er ubetinget godt. Det må bare ikke ende i en autodaféen. Altså i et mediebål, i hekseafbrændinger,« siger Bertel Haarder.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.