Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bekymret Løkke: Trump sætter USA's globale lederskab over styr

Præsident Donald Trump er ved at flytte USA et forkert sted hen, siger Lars Løkke i sin grundlovstale.

Præsident Donald Trump er ved at flytte USA et forkert sted hen, siger Lars Løkke i sin grundlovstale. (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2017)
Præsident Donald Trump er ved at flytte USA et forkert sted hen, siger Lars Løkke i sin grundlovstale. (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2017)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kritiserer i sin grundlovstale USA's præsident, Donald Trump, for at ville trække USA ud af den globale klimaaftale fra Paris 2015.

- I sidste uge så vi et forstemmende eksempel på, hvordan globalt lederskab kan sættes over styr.

- Præsident Trump meddelte, at han ville trække USA ud af den globale klimaaftale, som hans forgænger, jeg og 194 andre ledere indgik i Paris i december for halvandet år siden.

- Det er en forkert beslutning. Og det forsøgte jeg også at overbevise præsidenten om under mit besøg i Det Hvide Hus i marts, siger Løkke på Ejer Bavnehøj ved Skanderborg.

Trump sætter med sin beslutning spørgsmålstegn ved værdien af brede, internationale aftaler, mener Løkke.

- Det er en beslutning, som i mine øjne beror på en misforståelse af, hvad USA's egne nationale interesser er. Samtidig underminerer USA deres eget globale lederskab.

- Ved at trække sig tilbage fra den internationale førerposition som verdens eneste supermagt, som USA har besiddet uantastet siden afslutningen på den kolde krig, gør USA sig mindre, end de er.

- De overlader spillebanen til andre. Og det bekymrer mig for alvor, siger statsministeren.

Den frie verden risikerer at stå uden leder, lyder det fra Løkke.

- Og det bør også give panderynker herhjemme. For hvis verden går af lave, så er risikoen størst for de små lande, som er afhængige af andre.

- Danmark har en helt utvetydig interesse i, at USA forbliver i den globale førerposition.

- Og vi har en lige så stærk interesse i, at det sker med respekt for de bredt accepterede spilleregler, som styrer det internationale samfund, siger Løkke.

Trump mener, at aftalen er dårlig for USA's økonomi og arbejdspladser. Han vil nu søge at forhandle en ny og mere "fair" aftale.

Men det kommer ikke til at ske, har Frankrig, Tyskland og Italien fastslået i en fælles udtalelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.