Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Begge fløje venter på Bødskov i PET-sag

En tavs justitsminister må snart komme på banen og redegøre for, hvad der er op og ned i PET-sagen, lyder det fra både rød og blå blok.

Politikere til både højre og venstre for regeringen venter på, at justitsminister Morten Bødskov (S) bryder sin egen tavshed og kommer med en forklaring i sagen om Politiets Efterretningstjenestes (PET) mulige indblanding i drab på terrorledere i udlandet.

Kravet om en forklaring kommer fra begge fløje i Folketinget, efter der søndag er kommet nye oplysninger fra den tidligere PET-agent Morten Storm, der står frem i Jyllands-Posten og fortæller, at PET i samarbejde med CIA var med til at spore den fremstående al-Qaeda-leder Abu Basir med henblik på at ramme ham med et droneangreb.

Morten Bødskov har hverken over for Jyllands-Posten eller Berlingske Nyhedsbureau ønsket at kommentere sagen, og det er uholdbart, mener Venstre.

- PET kan selvfølgelig ikke være tjent med anklagerne, så derfor må justitsministeren redegøre for, hvad der er op og ned i sagen. Vi forlanger, at han som den øverste chef for PET kommer på banen med en forklaring om, hvad sammenhængen er i denne her sag, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Ifølge flere eksperter, som Jyllands-Posten har talt med, sår de nye oplysninger fra Morten Storm alvorlig tvivl om PET-chef Jakob Scharfs tidligere forklaringer om, at PET ikke er indblandet i drab på civile i udlandet. Men Karsten Laurtizen vurderer, at der ikke er noget at komme efter.

- Vi vil rulle bolden over til justitsministeren, og så må han fjerne den tvivl, der bliver sået om PET, så de kan få arbejdsro, siger han.

Morten Bødskov har lagt op til øget kontrol af PET i Folketingets Kontroludvalg, der sammen med Wamberg-udvalget holder øje med efterretningstjenesterne i Danmark, men han er endnu ikke kommet med nogle konkrete forslag eller udmeldinger. Det er de forslag, man ifølge Karsten Laurtizen bør vente på, men hos Dansk Folkeparti mener man, PET skal have lov til et øget samarbejde med udenlandske efterretningstjenester.

- Jeg synes, det er vigtigt, at PET kan udføre deres opgaver fuldt ud, og med til det hører, at man kan have et tæt samarbejde med CIA om at likvidere de terrorister, der truer den vestlige verden. Der er grund til at bakke PET op i stedet for at skælde dem ud, siger partiets retsordfører, Peter Skaarup, til TV 2 News og tilføjer:

- Om man så på nogen måde i det arbejde overtræder nogle beføjelser, det må justitsministeren forklare.

Enhedslisten er rasende over, at Morten Bødskov ikke vil stå frem, og partiet har kaldt ham og forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om sagen.

- Det kan simpelthen ikke passe, at der kan blive sået så meget tvivl om vores efterretningstjenestes evne til at overholde ganske basale regler som dansk strafferet, og så vil vores justitsminister ikke engang udtale sig om det. Vi har haft Morten Bødskov i samråd én gang i den her sag, og vi indkalder ham nu én gang til, så han kan forklare sig, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.