Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Barometertjek: Alternativet og Enhedslisten trækker rød blok op

Enhedslisten og Alternativet går som de eneste partier frem i meningsmålingerne. Arkivfotos.
Enhedslisten og Alternativet går som de eneste partier frem i meningsmålingerne. Arkivfotos.

Det er sjovest at være en del af rød blok for tiden – i hvert fald når det kommer til meningsmålinger. For syvende uge i træk står de røde partier til et samlet flertal i Berlingskes barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger. Ifølge barometeret ville rød blok lige akkurat vinde valget med 50,6 procent af stemmerne, mens blå blok står til 49,6. Føringen er dog så snæver, at den ikke er større end den statistiske usikkerhed.

De to store partier i blå blok, Dansk Folkeparti og Venstre, ser ud til at bære ansvaret for den blå tilbagegang. Begge partier står til at miste mandater, hvis der var folketingsvalg i morgen. Ifølge barometeret ville Dansk Folkeparti skulle give afkald på tre pladser i Folketingssalen, mens Venstre ville skulle vinke farvel til to.

Bedst ser det ud for de to partier i rød blok, der endnu aldrig har været i nærheden af regeringsmagten: Alternativet og Enhedslisten. De er de eneste partier, der oplever en fremgang i meningsmålingerne, som er større end den statistiske usikkerhed.

Enhedslisten fastholder sin plads som det fjerdestørste parti i Folketinget og næststørste parti i rød blok med en vælgertilslutning i meningsmålingerne på 9 procent – 1,2 procentpoint over valgresultatet. Alternativet er fortsat feltets højdespringer med en opbakning i meningsmålingerne, der er hele 2,5 procentpoint større end valgresultatet.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.