Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Barfoed: Vi må skære, og nogle vil mærke det

Nulvækst forringer velfærden, fastslår formand for de Konservative, Lars Barfoed, i et interview med Berlingske. Venstres Lars Løkke Rasmussen lover ellers vælgerne nulvækst i det offentlige forbrug uden forringelser.

Lars Barfoed.
Lars Barfoed.

Den konservative leder, Lars Barfoed (K), efterlyser nu, at Venstre sammen med resten af de borgerlige partier erkender, at nulvækst vil give nedskæringer i velfærden. Barfoed vil inden næste valg samle hele blå blok om en stor økonomisk 2020-plan.

»Vi må i fællesskab lave en plan, der indeholder nulvækst. Der er vi nødt til at skære for at finde de fornødne midler, og det må vi have modet til at sige åbent til danskerne. Det må hele blå blok,« siger han i et interview med Berlingske mandag.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), lancerede i efteråret sine planer om at holde væksten i det offentlige forbrug på nul frem til 2020. Venstre har afvist, at danskerne vil kunne mærke det i form af nedskæringer og har i stedet peget på, at stigende udgifter til ældre og sundhed skal finansieres gennem effektiviseringer.

Det er ikke nok, mener Barfoed.

»Vi kan ikke bilde os ind, at vi kan køre videre med den samme ældre- og sundhedspleje, når der bliver flere ældre, uden at vi også afsætter de fornødne penge. Derfor kan vi ikke løse det hele ved kun at gøre det smartere. Vi er nødt til at skære nogle steder, hvor nogle vil kunne mærke det,« siger han.

Venstre fastholder, at nulvæksten kan gennemføres uden mærkbare nedskæringer.

»Jeg køber ikke Barfoeds præmis. Det er i høj grad muligt at gøre tingene mere effektivt,« siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

Flere økonomer er uenige.

»Det er urealistisk at effektivisere sig fuldstændigt ud af det her,« siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.