Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Banker erkender: Vi kontrollerede ikke, om kunder betalte skat

Det var ikke et lovkrav, at bankerne skulle sikre, at kunderne betalte skat. Derfor blev de ikke kontrolleret.

Folketingets Skatteudvalg. Høring om skattely med fokus på Mossack Fonseca i Panama. Direktør Jens Lauritzen fra Jyske Bank Private Banking.
Folketingets Skatteudvalg. Høring om skattely med fokus på Mossack Fonseca i Panama. Direktør Jens Lauritzen fra Jyske Bank Private Banking.

Flyt dine penge til et skattely som Panama med hjælp fra banken. Og gør det uden at banken kontrollerer, om du har betalt skat af pengene.

Det har reelt været en mulighed tidligere, erkender flere banker på en høring om skattely på Christiansborg onsdag.

»Jeg vil ikke forsvare det, men det var ikke et krav til bankerne, at de sikrede, at kunderne betalte den skat, de skulle. Det krav er først kommet de senere år,« siger Nordeas bankdirektør, Torben Laustsen på høringen.

»Den rapportering, vi kender herhjemme, hvor banken indberetter renteafkast, pensions- og ejerforhold, var der ikke til bankernes udenlandske aktiviteter,« siger Torben Laustsen.

Han beklager, at Nordea ikke har været hurtigere til at indføre den kontrol med skatteunddragelse, som nu også omfatter udenlandske aktiviteter.

Samme melding kommer fra Jyske Banks direktør Jens Lauritzen:

»Vi har sagt til kunderne, at de skulle betale skat. Men vi har ikke kontrolleret det, fordi det ikke var et lovkrav.«

»Det er blevet ændret, så vi nu kontrollerer. I den forbindelse har vi mistet en hel del kunder, der ikke kunne eller ville fremlægge den nødvendige dokumentation. I dag har vi en kundebase, som er fuldt transparent,« siger Jens Lauritzen.

Udmeldingerne får kritik fra flere socialdemokratiske medlemmer af Folketinget, der er forarget over, at bankerne ikke har følt mere ansvar over for de danske skatteydere. Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, siger:

»Samtidig med, at skatteyderne i finanskrisen har hjulpet med bankpakker ser vi nu, at bankerne frem til 2009 og måske senere har hjulpet med til at oprette selskaber, hvor man ikke kunne sikre, at der er blevet betalt korrekt skat,« siger Jesper Petersen.

Socialdemokraternes medlem af skatteudvalget Jeppe Bruus siger:

»Vi høre flere sige, at man beklager, og at det var en anden tid. Det er kun syv år siden. Det var ikke en helt anden tid med en helt anden skattemoral,« siger Jeppe Bruus.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.