Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bagmænd scorer stor gevinst ved kriminalitet

Kriminalitet omfordeler udbyttet, så bagmanden tjener mere end de menige, mener kriminolog Adam Diderichsen.

Forbrydere kan ende i Statsfængslet i Nyborg, men de beholder knap 97 procent af udbyttet fra kriminalitet, vurderer politimyndigheden Europol. Scanpix/Ernst Van Norde
Forbrydere kan ende i Statsfængslet i Nyborg, men de beholder knap 97 procent af udbyttet fra kriminalitet, vurderer politimyndigheden Europol. Scanpix/Ernst Van Norde

Ligheden gælder ikke i kriminalitet, selv om alle kriminelle risikerer at komme i fængsel. Økonomisk havner den store gevinst hos bagmanden, mens menige forbrydere må nøjes med håndører.

Det mener Adam Diderichsen, der er lektor i politividenskab ved Aalborg Universitet. Europol vurderer, at kun 2,2 procent af profit fra kriminalitet i Europa konfiskeres eller indefryses.

- Undersøgelsen bekræfter, at der er virkelig mange penge i kriminalitet. Det er selvfølgelig et problem i Danmark og internationalt. Men vi vidste det jo godt. Der er en grund til, at folk er kriminelle: For at tjene penge, siger Adam Diderichsen.

Forbrydernes udbytte beløber sig til 817 milliarder kroner, skønner FN's kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), skriver Berlingske. 15 EU-lande har leveret data til undersøgelsen, men ikke Danmark.

Gevinsten ansporer folk, som ofte savner uddannelse, til kriminalitet, som lokker med en hurtig gevinst, mener Adam Diderichsen.

- Så sælger man narko eller andet og tjener hurtige penge. Der er økonomiske motiver, som i de fleste tilfælde spiller en væsentlig rolle, for at folk går den vej, siger han.

Spørgsmål: - Omfordeler kriminalitet gevinsten socialt ligesom skattesystemet?

- Hvis det er organiseret kriminalitet, så er der en helt klar omfordeling opad i hierarkiet. De, der sælger stoffer på gaden, får meget lidt ud af det. Men nogle mellem- og bagmænd bliver rige. Profitten vandrer opad i organisationen, siger Adam Diderichsen.

Trods den store gevinst betaler kriminalitet sig dårligere end uddannelse igennem livet, mener han.

- Der er en kæmpe gevinst på 97 procent af gevinsten ved kriminalitet. Men man skal som karrierevalg også tænke på, om forbrydelse betaler sig. Over et langt liv skal man som kriminel slippe godt fra det mange gange, siger Adam Diderichsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.