Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Avis: Statsministeriet kendte til Bødskov-løgn

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) drages nu ind i PET-skandalen. Dansk Folkeparti mener, at statsministeren via sin top-embedsmand havde kendskab til Bødskovs Christiania-løgn.

Dokumenter, som BT er i besiddelse af, viser nemlig, at statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, den 19. november sidste år blev fuldt orienteret om, at daværende justitsminister Morten Bødskov (S) havde løjet over for Folketingets Retsudvalg om årsagen til at udvalgets besøg på Christania i februar 2012 måtte aflyses. 

Kettel Thomsen var også fuldt vidende om, at justitsministeriet forsøgte at dække over løgnen i tre uger, inden Bødskov hårdt presset 9. december måtte erkende 'løgnen' og derfor måtte gå af som minister, og dagen efter måtte gå af som minister.

Den 19. november kl. 11:24 skriver justitsministeriet departementchef Anne Kristine Axelsson en mail til Christian Kettel Thomsen med et udkast til en udtalelse fra Morten Bødskov om, hvorfor Retsudvalgets besøg i februar 2012 på Christania var blevet aflyst.

I udkastet står 'blev det aftalt, at der skulle afholdes et møde i Retsudvalget med justitsministeren netop den dag, besøget skulle være afholdt, så formanden for Retsudvalget kunne bruge dette møde samt politidirektøren for Københavns manglende mulighed for at deltage i et forudgående møde om situationen på Christiania som forklaring på, at besøget på Christinia måtte udskydes.

Næsten to timer senere - kl.14:08 - bliver der sendt et nyt udkast fra justitsministeriets departementschef til statsministeriets ditto, hvor det er blevet tilføjet, at Morten Bødskov at have misinformeret Folketinget: 'at 'der i lyset af den ekstraordnære situation blev aftalt, at der skulle afholdes er møde i Retsudvalget med justitsministeren den dag besøget skulle være afholdt, så formanden for Retsudvalget kunne bruge dette møde samt  politidirektøren for Københavns Politis manglende mulighed for at deltage i et forudgående til møde om situationen på Christania som forklaring på, at besøget på Christania måtte udskydes'.

Videre i udkastet står 'set i bakspejlet skal jeg beklage, at jeg bidrog til at Retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget ikke kunne finde sted på det ønskede tidspunkt. 

Små tre timer senere - klokken 16:54 - sender Anne Kristine Axelsson så den endelige udtalelse fra Morten Bødskov, der senere samme dag bliver offentliggjort på Justitsministeriets hjemmeside.

Her er sætningen om, at Bødskov har viderebragt 'et forkert billede' nu helt fjernet, og det fremgår heller ikke længere, at mødet i Retsudvalget var konstrueret som undskyldning for at aflyse mødet.

- Da politidirektøren for København ikke havde mulighed for at deltage i et forudgående møde inden besøget den pågældende dag, indstillede formanden i lyste af den ekstraordinære situation til udvakget, at besøget måtte udskydes. Samtidig foreslog formanden, at den nu ledige tid kunne bruges til, at justitsministeriet foretog en teknisk gennemgang af en betænking, som medlemmerne af Retsudvalget havde presset på med at få, står der i redegørelsen. 

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mistænker nu statsministeren for at have løget over for Folketinget. Thorning-Schmidt har nemlig gentagende gange sagt, at hun ikke var orienteret om, at Morten Bødskov havde talt usandt til Folketingets Retsudvalg.

- Det tyder på, at der er foregået en masse bag kulisserne, som vist ikke helt tåler dagens lys. Vi kan se, at Morten Bødskov via sin departementschef har sendt et dokument til Helle Thorning-Schmidts departementschef, hvori det fremgår, at Morten Bødskov erkender, at han har løjet. Mailen er sendt mere end tre uger før, Bødskov bliver tvunget til at gå af. Det er svært at tro på, at Thornings departementschef har fået så vigtig viden og så har valgt at holde det for sig selv. Så det er da nærliggende at tænke, at Thorning altså flere uger før Bødskov gik af vidste, at han havde løjet for Folketinget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.