Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Avis lækker 37.000 Panama-navne

37.000 navne fra selskaber med forbindelse til omstridt Panama-firma er offentliggjort af britisk avis.

Avisen Sunday Times har fundet frem til 37.000 navne, som sættes i forbindelse med advokatfirmaet Mossack Fonseca. Firmaet beskyldes for at bistå kunder med at oprette suspekte skuffeselskaber i Panama.

Selskaberne kan bruges til at skjule penge for skattemyndigheder, og offentliggørelsen af navnene i Sunday Times kommer i kølvandet på, at en stor mængde dokumenter er blevet lækket fra Mossack Fonseca til medier i flere lande, herunder Danmark.

Navnene fra Sunday Times stammer ikke fra de lækkede papirer. Det er avisens "datateam", der har gravet oplysningerne frem på anden måde.

Det er ikke ulovligt at oprette såkaldte skuffeselskaber, men det strider mod loven at unddrage sig skat gennem selskaberne, hvoraf mange styres af stråmænd.

Efter lækken af de mange dokumenter er det kommet frem, at en enkelt navngiven person sidder i bestyrelsen for 10.361 selskaber, selv om vedkommende ifølge en hollandsk journalist døde i 2005.

En anden person leder over 700 selskaber fra en toværelses bungalow i Panama.

Skandalen har kostet den islandske statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson posten. Den britiske premierminister David Cameron har også haft problemer, fordi hans afdøde far Ian Cameron, nævnes i Panama-papirerne.

I det massive medielæk nævnes også topfolk tæt på den kinesiske præsident, Xi Jinping, og Ruslands præsident, Vladimir Putin. Desuden indgår kendte sportsfolk som den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi.

Socialdemokratiets EU-parlamentariker, Jeppe Kofod, glæder sig som ordfører for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg over, at danske skattemyndigheder nu får adgang til disse oplysninger.

- Omfanget af den her skandale er enorm. Og det politiske svar må være både klart, kontant og effektivt. Jeg mener vi bør sortliste skattelylande og have mulighed for at fratage skattesnydsbanker og -rådgivere retten til at drive virksomhed i EU, siger han.

Jeppe Kofod mener, at der er mange stråmænd blandt de 37.000 navne. Bagmændene skjuler sig ifølge ham tit bag hemmelige fuldmagter.

Jeppe Kofod forventer nu, at danske skattemyndigheder nøje gransker listens oplysninger og navne for at afsløre mulige danske forbindelser.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.