Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Avis: Danmark og Canada skal dele Hans Ø

Den omstridte ø - Hans Ø - som både Canada og Danmark hævder hører til deres territorium, kan muligvis ende med at blive delt lige over. Det hævder en canadisk avis.

Danske soldater på Hans Ø.
Danske soldater på Hans Ø.

Canada og Danmark er tæt på at finde fælles fodslag i den årtier lange uenighed over den lille ø Hans Ø, som ligger i farvandet mellem Grønland og Canada, skriver den canadiske avis, The National Post.

Ifølge avisen har forhandlere fremlagt et forslag, som skal dele den omstridte klippeø midt over i en dansk og en canadisk del.

Planen, som endnu ikke er endeligt godkendt, er ikke bekræftet fra hverken dansk eller canadisk side. Men såfremt delingsplanen bliver gennemført, kan det ende med at løse en årelang strid, som også blokerer for økonomisk og miljømæssig udvikling i området, hvor der er store geopolitiske interesser på spil.

Striden handler nemlig ikke alene om den lille ubeboede og golde klippeø på 1,3 kvadratkilometer. Det er i høj grad også en kamp om de naturressourcer - eksempelvis olie og gas - som begge lande håber gemmer sig i undergrunden. Samtidig ventes skibstrafikken til området at stige i takt med, at den globale opvarmning gør det mere fremkommeligt.

Konflikten over øen, som er mindre end 100 meter bred, brød ud i 1973, og siden har både danskere og canadiere besøgt den og gjort krav på den.

Sideløbende har der været endeløse diplomatiske forhandlinger. Det er dog ikke kun på de bonede gulve eller i det kuperede terræn, at kampen om Hans Ø er blevet udkæmpet. Canadiske demonstranter protesterede ifølge The National Post i 2004 foran et dansk konsulat i Canada, hvor man blandt andet hævdede, at »We eat Danish for breakfast« - et ordspil over dansk wienerbrød.

I 2005 indgik de to lande dog en aftale om at løse grænsestriden. Og siden 2010 har canadierne forsøgt at bilægge striden med henblik på at ændre diskussionen fra at handle om territorium til at handle om ressourcer. Om det nu betyder, at Hans Ø bliver delt lige over, vil hverken canadiske eller danske yndigheder bekræfte over for The National Post. Men der arbejdes på at finde en løsning, siger Joseph Lavoie, der er talsmand for Canadas udenrigsminister John Baird.

- Canada og Danmark samarbejder om at udvikle en gensidig aftale, der viser en vej frem i forhold til Hans Ø, siger Joseph Lavoie.

Udover Canada og Danmark hæver også USA, Norge og Rusland, at dele af regionen og dets ressourcer tilhører dem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.