Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Asylansøgeres smykker kan dække udgifter til lægebesøg

Med regeringens asylstramninger kan asylansøgeres værdier konfiskeres for at betale for visse sundhedsudgifter

København: Asylansøgere kan nu tvinges til at betale deres sundhedsudgifter. Det skriver Jyllands-Posten.

- Asylansøgere, der har tilstrækkelige midler, skal betale for sundhedsydelser, oplyser Udlændingeministeriet til Jyllands-Posten.

Det sker, selv om regeringen har forsvaret den såkaldte smykkelov med, at den sidestiller asylansøgere med personer på kontanthjælp. Det er dog ikke muligt at tvinge modtagere af kontanthjælp til på samme måde at betale deres sundhedsudgifter.

Det gælder eksempelvis besøg hos den praktiserende læge, vagtlægen eller indledende behandlinger hos en psykolog eller psykiater, men dog ikke ved ulykker eller fødsler.

Kritikken af smykkeloven har hidtil primært handlet om, at asylansøgere kan få beslaglagt de værdier, der overstiger 10.000 kroner og ikke har affektionsværdi.

De beslaglagte værdier skal bruges til at dække statens udgifter til kost og logi. Regeringens argument har været at sikre lighed.

- Formålet med hele lovgivningen er at sikre, at der gælder de samme standarder for asylansøgere som for danskere, nemlig at kan man forsørge sig selv, så gør man det, har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere udtalt.

Sammenligningen holder dog ikke, lyder det fra Foreningen af Udlændingeretsadvokater. De lægger vægt på, at alle danske borgere på kontanthjælp har adgang til sundhedsvæsenet uden betaling.

- Det giver ikke mening at sammenligne de to grupper. Man beslaglægger eksempelvis ikke kontanthjælpsmodtageres værdier, og man beder dem heller ikke betale for, at de kan komme til læge, siger foreningens formand, Jytte Lindgård, til Jyllands-Posten.

- Der er ikke tale om en fuldstændig ligestilling mellem danske kontanthjælpsmodtagere og asylansøgere, og det har regeringen heller aldrig påstået er tilfældet, skriver udlændingeminister Inger Støjberg i en mail til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.