Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Arktiske politikere dumper DF-forslag om værnepligt

Grønlændere og færinger har ikke dansk værnepligt, og sådan skal det fortsætte, mener folketingsmedlemmer.

København. Grønlandske og færøske mænd er ikke omfattet af den danske værnepligt. Det faktum vil Dansk Folkeparti bruge de kommende forhandlinger om en ny Arktis-strategi til at lave om på.

Men folketingsmedlemmer fra både Grønland og Færøerne sætter foden ned.

- Hvis vi leverer soldater, skal vi også have indflydelse, siger Sjúrður Skaale, der er færøsk medlem af Folketinget for det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin.

- Danmark har fuldstændig alene hele beslutningskompetencen vedrørende forsvaret af rigsfællesskabet. Danmark beslutter, om Danmark skal drage i krig eller ej. Færøerne har ingen indflydelse på beslutninger om dansk krigsdeltagelse.

Sjúrður Skaale lader dog døren stå lidt på klem for DF-forslaget.

- Hvis Dansk Folkeparti er med på at give os indflydelse, vil vi gerne diskutere forslaget.

- Færøerne skal have noget at skulle have sagt omkring beslutninger om krigsdeltagelse, hvis vi skal have værnepligt, siger han og henviser til, at Lagtinget på Færøerne i sin tid stemte imod Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, argumenterer med, at værnepligt vil sikre, at flere grønlændere og færinger får en forsvarsmæssig uddannelse, og at det kan blive en stor gevinst for især søværnet.

Der er i forvejen "rigtig mange færinger" i Forsvaret, påpeger Sjúrður Skaale. De er der bare frivilligt.

Aaja Chemnitz Larsen, der er valgt i Folketinget for det grønlandske venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit, slår også på tromme for, at Grønland og Færøerne bliver hørt mere.

- Jeg tror, det er vigtigt, at man fokuserer på et frivilligt beredskab. Så kan man på sigt fokusere på, hvordan flere grønlændere kommer ind i Forsvaret, siger hun.

- Forsvaret har været i Grønland i flere år, og der er utroligt få grønlændere i det. I første omgang handler det om at få flere grønlændere inddraget i Forsvarets opgaver i Grønland.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.