Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Arbejdstid truer med at udløse lærerkonflikt

Lærernes formand langer voldsomt ud efter finansministeren: »Det er aldrig sket før, at en regering blander sig så direkte i forhandlinger.«

Uenigheden om lærernes arbejdstid truer med at køre overenskomstforhandlingerne i kommunerne af sporet, allerede inden parterne om halvanden måned formelt skal udveksle krav. Det erfarer Berlingske.

Fagbevægelsens topforhandler og formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er rasende over, at kommunerne vil droppe lærernes arbejdstidsaftale, så de skal undervise mere, og det i stedet kan være skolerne, der bestemmer, hvad lærerne skal bruge tiden på. Han langer nu ud efter Finansministeriet med Bjarne Corydon (S) i spidsen, som lærerformanden mener blander sig i forhandlingerne.

»Det er aldrig sket før, at en regering blander sig så direkte i forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter. Det er helt uhørt, og jeg har meget svært ved at se, hvordan vi skal finde fælles løsninger, hvis regeringen sidder i baggrunden og styrer forhandlingerne,« siger Anders Bondo Christensen.

Flere har da også peget på kommunernes overenskomstforhandlinger som afgørende for, om regeringens store ambitioner for folkeskolen kan blive ført ud i livet.

Lærerformanden understreger, at han ikke ønsker en konflikt, men at lærerne står fast på, at deres arbejdstidsaftale bliver bevaret i overenskomsten. Kommunernes Landsforening (KL) fastholder dog, at aftalen skal ophæves, så det i stedet er skolerne, som bestemmer, hvor megen tid lærerne underviser.

»Lærerne skal ikke arbejde mere, de skal lave noget andet. I dag går næsten hver sjette elev ud af skolen uden at kunne læse og regne. Skal vi løse det problem i en tid med knappe ressourcer, bliver vi nødt til at gøre reglerne mere fleksible,« siger Michael Ziegler, formand for KLs Løn- og Personaleudvalg, der blankt afviser, at regeringen styrer forhandlingerne.

Også finansminister Bjarne Cory-don (S) afviser lærernes anklage.

»Folkeskolelærernes overenskomst forhandles af Kommunernes Landsforening,« siger Corydon.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Mikkel Mailand, har den socialdemokratisk ledede regering trukket retorikken skarpere op, end den var, da den borgerlige regering sad ved roret.

»Der er et meget tæt interessesammenfald mellem kommunerne og regeringen, og det giver store frustrationer i fagbevægelsen,« siger Mikkel Mailand. Han mener dog, at det endnu er for tidligt at vurdere, hvor stor konfliktrisikoen er.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.