Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Arbejdsgivere afviser blankt Løkkes praktikpladsgaranti

Regeringen og fagbevægelsen sigter mod en praktikpladsgaranti, men det huer absolut ikke arbejdsgiverne.

København: Skal unge mennesker være sikret en praktikplads, når de begynder på en erhvervsuddannelse?

Ja, mener regeringen og fagbevægelsen. Men hos Dansk Arbejdsgiverforening, DA, stejler direktør Jacob Holbraad over ordet "garanti".

- For os er det ret centralt, at vi ikke får en snæver diskussion om praktikpladsgaranti. For det er ikke noget, vi kommer til at levere.

- Sådan nogle ansættelsesgarantier kan vi ikke operere med på det konkrete arbejdsmarked, siger han på et pressemøde efter det første sættemøde i anden runde af trepartsforhandlingerne.

Her har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udnævnt praktikpladser som et helt centralt emne. Men han erkender på samme pressemøde, at man ikke kan give de unge en komplet garanti:

- Det er klart, at man ikke kan lave en aftale, som skaber en juridisk forpligtigelse for tømmermester Jensen i Asserbo.

- Men vi kan diskutere med arbejdsmarkedets parter, hvordan vi skaber et system, der gør, at hvis et ungt menneske tager en faglig uddannelse, som arbejdsmarkedet har brug for, så er der også til en vished grænsende sandsynlighed for, at man har en praktikplads.

- Ambitionen er ikke nemt at indfri, men det rokker ikke ved, at man skal have den.

LO-formand Lizette Risgaard minder DA-direktøren om, at nogle af de virksomheder, han repræsenterer, er trætte af, at de løfter en stor opgave med at uddanne elever, mens andre virksomheder høster frugten af det uden selv at have lærlinge.

- Ligesom vi som lønmodtagere er solidariske med hinanden, så kommer vi også til at diskutere, hvordan arbejdsgiverne kommer til at være solidariske med hinanden for at få uddannet den nødvendige arbejdskraft, siger hun på pressemødet.

Jacob Holbraad afslutter pressemødet med at forsikre, at arbejdsgiverne gerne vil være med til at diskutere "incitamenter" til at få virksomhederne til at oprette flere praktikpladser:

- Men statsministeren har fuldstændig ret i, at man ikke kan lave sådan en garanti.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.