Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Antorini til praktikløse: Tag til Tyskland

12.000 unge danskere mangler en læreplads, men syd for grænsen er der tusindvis af ledige pladser.

ARKIVFOTO. Undervisningsminister Christine Antorini (S) opfordrer praktiksøgende til at finde en praktikplads i Tyskland.
ARKIVFOTO. Undervisningsminister Christine Antorini (S) opfordrer praktiksøgende til at finde en praktikplads i Tyskland.

Danske unge uden læreplads bør søge mod Tyskland, lyder opfordringen fra undervisningsminister Christine Antorini (S).

For mens 12.000 unge danskere mangler en læreplads for at gennemføre deres uddannelse som eksempelvis tømrer eller frisør, efterspørger virksomheder i nabolandet mod syd 33.000 lærlinge, skriver Avisen.dk.

»Det her er en fantastisk god chance. De får en læreplads, erfaring fra udlandet på CVet og en del af omkostningerne betalt. Ja, lærlingelønnen i Tyskland er lavere, men holdt op imod, at det kun er nogen måneder af et helt liv, så bør de gøre det,« siger Antorini til netavisen.

Siden 2008 er manglen på praktikpladser i Danmark firedoblet, og i dag står over 12.000 unge uden en »rigtig« praktikplads, hvis man tæller elever i skolepraktik med.

I slutningen af november indgik Danmark og Tyskland en aftale, der skal gøre det lettere både at arbejde og uddanne sig på begge sider af grænsen.

Selv om det hele tiden har været muligt at tage praktik i udlandet, betyder den nye aftale, at en tysk læreplads anerkendes fuldt ud på højde med en læreplads i Danmark.

Alene i den tyske delstat Slesvig-Holsten mangler der 1.200 lærlinge, så de unge danskere behøver ikke at rejse langt.

Men i de fleste fag er lønnen for lærlinge i Tyskland under halvdelen af i Danmark, og trods lavere skat og tilskud til husleje trækker lønforskellen ned i interessen fra mange danske unge.

DEBAT: Skal danske lærlinge tage praktikpladser til lavere løn i Tyskland, som Antorini opfordrer dem til? Del din mening under artiklen eller her på Berlingskes Facebook-side.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.