Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Anklagere og tidligere politichef: Hash skal være lovligt

Salget af hash skal legaliseres, lyder det i opfordring til Folketinget fra anklagere og tidligere politichef.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Et halvt århundredes kamp mod narkokriminalitet har slået fejl. Det bør politikerne erkende og slå ind på en radikalt anden vej.

Sådan lyder budskabet fra en række erfarne anklagere og en tidligere politichef ifølge Jyllands-Posten.

De mener, at salget af i første omgang hash skal legaliseres, så pengene fra salget går i statskassen i stedet for i lommerne på organiserede kriminelle. En legalisering vil samtidig frigøre store ressourcer hos blandt andet politiet.

Ressourcer, som i dag bruges på bekæmpelse af hashkriminalitet.

- Jeg mener personligt, at man bør legalisere salget af hash, for den kamp kan vi ikke vinde. Man har forsøgt at bekæmpe det her i så mange år, og man er ikke kommet nogen vegne. Vi kan ikke hindre brugen af hash ved at forbyde det. Det er dyrt og nytter ikke meget, siger senioranklager Anne Birgitte Stürup fra Statsadvokaten for København.

Erik Merlung, tidligere statsadvokat for Sjælland, er enig. Kampen mod salg af hash kan ikke vindes, mener han, og de eneste som profiterer på "den håbløse indsats" er bagmændene, som tjener enorme summer på at forsyne hashrygere med de ulovlige varer, fastslår han over for avisen.

Sammen med Per Larsen, tidligere chefpolitiinspektør i København, foreslår Erik Merlung, at Folketinget iværksætter et overvåget forsøg med salg af det euforiserende stof. Indtægterne skal gå til staten.

- Så kan man se, hvordan det virker, for jeg er helt enig i, at det er en hård kamp, og der er ikke udsigt til, at den vindes lige om hjørnet, og pengene går altså i de forkerte lommer i dag, siger Per Larsen.

På Christiansborg afvises forslaget af et flertal. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fastslår over for Jyllands-Posten, at i lighed med foregående regeringer har den nuværende regering ingen planer om at lovliggøre hash.

 

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.