Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Verdensnyheden som var svær at forstå - og stod på side fem

25. juni 1942 skrev den britiske avis The Daily Telegraph en verdensnyhed, som lige den dag - for knap 73 år siden - var svær at forstå den historiske dimension af. Den stod på side fem i en avis på seks sider.

Foto: AFP
Foto: AFP

Overskriften i Daily Telegraph 25. juni 1942 lød: »Germans murder 700,000 Jews in Poland« (Tysker myrder 700.000 jøder i Polen). Det var skræmmende, men ikke desto mindre sandt.

I dag, næsten 73 år senere, kan man ved genlæsning af artiklen konstatere, at den indeholder en række meget korrekte og detaljeret oplysninger om, hvad der foregik i det tyske koncentrationslejre i Polen, fortæller Daily Telegraph i en artikel i forbindelse med 70-års dagen for russernes befrielse af Auschwitz.

Artiklen er uden byline, altså forfatternavn, men er skrevet af en Daily Telegraph Reporter, som der står. Avisen fortæller i dag, at manden bag de meget korrekte informationer var den polske politiker Szmul Zygielbojm, der var en del af eksilregeringen i Storbritannien.

Szmul Zygielbojm fik masser af oplysninger smuglet ud af Polen på mikrofilm. Oplysninger, som kom til at danne grundlag for de første artikler om de tyske koncentrationslejre.

Selv om det endelig var lykkedes Szmul Zygielbojm at få historien ud, så var han mistrøstig over den pauvre offentlige reaktion. Daily Telegraph offentliggjorde historien om »den største massakre i verdenshistorien« på side fem i avisen (der var seks sider den dag). Efterfølgende følte Zygielbojm, at han blev mødt med skepsis og mistro. Kunne det virkelige passe, det som blev beskrevet!

Og så var der Szmul Zygielbojms personlige historie. Hans hustru og søn var stadigvæk i den jødiske ghetto i Warszawa, da historien blev bragt. De blev dræbt året efter, da den ghetto blev angrebet af tyskerne.

Szmul Zygielbojm tog sit eget liv 11. maj 1943, ødelagt af sin personlig tragedie og af ligegyldigheden overfor jødernes sag.

Læs historien her:

Se også BBCs video, som er en nutidig ovrflyvning af Auschwitz.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.