Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Kontrollen lå ikke hos myndighederne, men hos smuglerne og menneskehandlerne«

Europa får hård kritik for håndteringen af flygtningepresset - eller manglen på samme - af António Guterres i afskedsinterivew efter ti år som FNs flygtningehøjkommissær.

Europas håndtering af strømmen af flygtninge og migranter har været uorganiseret, utilstrækkelig og opsplittet.

Sådan lyder den hårde karakteristik fra FNs afgående flygtningehøjkommissær, portugiseren António Guterres, i et afskedsinterview, publiceret på Youtube af FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) selv, og citeret i Information onsdag.

»Europa var totalt uorganiseret og totalt opdelt, og derfor var Europa ikke i stand til at handle i fællesskab. I stedet for en ordentlig modtagelse, en ordentlig screening og en ordentlig omfordeling af flygtninge, så vi denne her strøm af tusinder af mennesker hver dag, der bevægede sig op igennem Balkan. Når folk så det i nyhederne, troede de, at Europa var ved at blive invaderet, og det udløste frygt og bekymring,« siger han i interviewet.

Han sætter også situationen i Europa i perspektiv i forhold til situationen i Syriens nabolande, hvor flygtningetallene er langt højere:

»Vi taler om én million (flygtninge, red.) i Europa. Det er mindre end to flygtninge per 1.000 europæere. I Libanon er der én flygtninge for hver tre libanesere. Så problemet kunne være håndteret, hvis man havde håndteret det. Men uheldigvis skete det ikke, og kontrollen med menneskestrømmene lå ikke hos de europæiske myndigheder, men hos smuglerne og menneskehandlerne.«

António Guterres, der 1. januar blev afløst på posten som flygtningehøjkommissær af italienske Filippo Grandi, er ikke synderligt optimistisk i forhold til udviklingen i flygtningestrømmen - for der er tale om desperate mennesker, understreger han. Leveforholdene i Syriens nabolande er »dramatisk forringede«, flygtninge må ikke arbejde, kun få børn er i skole, og så har mange flygtede syrere mistet håbet om en politisk løsning:

»Jeg kan huske i de første år af krigen, at mange flygtninge sagde: »Vi vender snart tilbage«. Nu føler mange, at de måske aldrig vil vende tilbage.«

Se UNHCRs 12-minutter lange interview med António Guterres her (på engelsk)

Læs artiklen i Information her (kræver abonnement).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.