Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Analytikere: Spindoktors opsigelse er et tab for Løkke og Venstre

»Løkkes gemyt er skruet sammen på en måde, så han har brug for nogle rådgivere, der har styrken og modet til at sige ham imod og til at stå fast. Der er det mit indtryk, at Børsting har stået for det, og at han nogle gange har udfordret Løkke.«

Arkivfoto: Lars Løkke Rasmussen (V) og Mikael Børsting efter sidste valgduel inden Folketingsvalget i 2011.
Arkivfoto: Lars Løkke Rasmussen (V) og Mikael Børsting efter sidste valgduel inden Folketingsvalget i 2011.

Lars Løkke Rasmussens spindoktor, Mikael Børsting, valgte i dag at opsige sin stilling som nærmeste rådgiver for landets tidligere statsminister og nuværende Venstre-formand. Fra marts tiltræder han i stedet som ny public affairs-direktør i kommunikationsbureauet Geelmuyden.Kiese. 

Det sker, efter at der i flere måneder har svirret rygter om uoverensstemmelser mellem de to nøglefigurer i Venstre på Christiansborgs gange. Og derfor er det da heller ikke nogen overraskelse, at samarbejdet slutter nu, lyder vurderingen samstemmende fra en række politiske analytikere.

En af dem er politisk redaktør på TV 2, Anders Langballe. Ifølge ham blev det tydeligt for de fleste på Christiansborg, at forholdet mellem Lars Løkke Rasmussen og Mikael Børsting ikke længere var særlig tæt under sagen om Løkkes rejser som formand for klimaorganisationer GGGI.

»Her stod Lars Løkke med sit politiske liv i hænderne i en ganske, ganske alvorlig sag - formentlig den værste krise, han nogensinde har været i. Og der var Mikael Børsting, hans allernærmeste rådgiver, på ferie langt væk. Det var det første signal om, at forholdet mellem dem ikke længere var så tæt, som det tidligere har været,« fortæller han.

 

Forud for sagen om GGGI var gået et længere, strategisk arbejde i Venstres top med yderligere at styrke partiets profil som et stærkt alternativ til regeringskontorerne og som et bredt folkeparti, der varetager brede vælgergruppers interesser.

Et af de mere opsigtsvækkende billeder på det arbejde var, at formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, som dem første fagforeningsformand nogensinde talte på partiets landsmøde i oktober sidste år.

Men det - der ellers øjeblikkeligt blev udråbt som en mindre genistreg af en række iagttagere - blev hurtigt overskygget af sagen om Lars Løkkes rejser på 1. klasse som formand for GGGI. Siden har det været velbeskrevet i flere medier, at hos flere centrale personer i Venstre var der skuffelse over Løkkes ageren, og kilder i partiet peger da også på, at Børstings opsigelse som rådgiver i dag blandt andet skal ses i det lys.

Både Anders Langballe og Michael Kristiansen beskriver Mikael Børsting som en dygtig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

»Jeg kender ham - fra før han blev særlig rådgiver - som en rigtig, rigtig dygtig Christiansborg-journalist. Han var en nyhedshund, som forstod det politiske spil. Han har en fin tæft og næse og kan tænke mange skridt frem, hvilket politik og strategisk rådgivning på mange måder handler om. Så jeg vil karakterisere ham som en meget dygtig rådgiver.

Og hvis man tilskrive centrale rådgivere noget, så må man jo - alle Løkkes og Venstres problemer ufortalt - bare sige, at det går godt for Venstre. De står jo til at overtage magten og ligger solidt i målingerne. Det må man jo i en vis grad også tilskrive en central figur og rådgiver som Børsting,« siger Anders Langballe, der derfor mener, at der er tale om et tab.

»For Løkkes gemyt er skruet sammen på en måde, så han har brug for nogle rådgivere, der har styrken og modet til at sige ham imod og til at stå fast. Der er det mit indtryk, at Børsting har stået for det, og at han nogle gange har udfordret Løkke.«

Men uanset, om Lars Løkke har brug for en rådgiver eller ej, så skal opsigelsen ses i lyset af, at han er og bliver svær at være rådgiver for, mener politisk kommentator Michael Kristiansen, der i flere år arbejdede som spindoktor for Løkkes forgænger Anders Fogh Rasmussen.

»Anders Fogh var på mange måder nem at rådgive, fordi han var meget beslutningskraftig og dygtig, så der handlede det for mig meget om hurtigt at finde frem til det gode råd og den rigtige beslutning for så at stå fast på den bagefter. Lars Løkke er meget mere søgende og skifter ofte simpelthen mening og holdning, og det er klart, at det så også gør det sværere at være hans rådgiver,« siger Kristiansen og fortsætter: 

»Han er ikke sådan en, der ikke kan klare sig uden en spindoktor. Og det siger jeg ikke fordi at Anders Fogh, Mette Frederiksen eller Helle Thorning heller ikke kan klare sig foruden - men for dem er det bare meget mere naturligt, at de har en person meget tæt på sig, som de sparrer meget med og som har en meget stor betydning for hele det fælles projekt. Der er Løkke bare en anden politikertype, som går sine egne veje, og som spørger mange forskellige mennesker til råds. Det kan man både udlægge positivt og negativt, men det betyder i hvert fald, at han hører til dem, det er allersværest at være rådgiver for.«

Af samme grund mener Michael Kristiansen i højere grad, at Mikael Børstings opsigelse er et tab for Venstre i bredere forstand end et tab for Lars Løkke Rasmussen.

»For Børsting har været enormt vigtig for Venstre og dermed også for mange andre politikere end Lars Løkke. Han arbejder meget strategisk med tingene, og har derfor også været inde over en helt masse ting i partiet. Det kommunikationsarbejde i Venstre, som mange i dag opfatter meget strømlinet og gennemtænkt, har Børsting sin absolut store del af æren for. Derfor tror jeg faktisk, at det er et større tab for Venstre som sådan. Lars Løkke kommer aldrig til at have én rådgiver, som altid går ved siden af ham. Det er der mange, der gerne har villet, men det er på en eller anden måde altid gået galt,« siger han. 

Børstings afløser bliver Venstres nuværende pressechef, Christian Hüttemeier. Det er endnu uvist, hvem der skal overtage jobbet som pressechef for landets største parti.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.