Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tre måneder efter valget: Vælgerne holder fast i krydset

Fredag var det præcis tre måneder siden, at danskerne senest sammensatte det danske parlament. Var der folketingsvalg nu, ville resultatet formodentlig blive det samme.

-Arkiv- SE RB PLUS Mange er i vildrede om patentafstemning BV.: ARKIVFOTO Kommunalvalg 2009- - Se RB 17/11 2013 22.14. Der er manglende fodslag mellem kandidaterne til tirsdagens kommunalvalg og vælgerne, viser ny undersøgelse. (Foto: Casper Christoffersen/Scanpix 2013)
-Arkiv- SE RB PLUS Mange er i vildrede om patentafstemning BV.: ARKIVFOTO Kommunalvalg 2009- - Se RB 17/11 2013 22.14. Der er manglende fodslag mellem kandidaterne til tirsdagens kommunalvalg og vælgerne, viser ny undersøgelse. (Foto: Casper Christoffersen/Scanpix 2013)

Var der folketingsvalg nu, ville de blå partier stadig sidde på flertallet. Og formodentlig ville ingen af partierne hverken tabe eller vinde vælgere. Det viser Berlingske Barometers aktuelle gennemsnit af meningsmålinger.

Med andre ord, ser vælgerne ud til at ville sætte deres kryds på stemmesedlen samme sted som ved folketingsvalget for præcis tre måneder siden. I hvert fald, hvis der tages højde for den statistiske usikkerhed.

Skal vi alligevel prøve at udlede nogle tendenser, så kunne Enhedslisten se ud til at ville opleve en lille fremgang, mens Venstre måske står til en minimal tilbagegang. Men udsvingene er så små, at vi reelt ikke kan være sikre på noget som helst.

En af de helt store overraskelser ved valget var, at næsten alle analyseinstitutter ramte ved siden af skiven, hvad angik Dansk Folkeparti. De sidste dage op til valget forudsagde målingerne, at partiet ville få tilslutning fra mellem 17,2 pct. og 18,5 pct. af vælgerne. Men virkeligheden blev en helt anden, da partiet stod med hele 21,1 pct. af vælgerne bag sig, da valgresultatet var gjort op.

Det førte til en del selvransagelse blandt institutterne. De forkerte målinger gav sig også udslag i Berlingske Barometer, der på valgdagen forudså, at Dansk Folkeparti stod til 18,0 pct. I dag er situationen dog markant anderledes. Nu giver barometeret et gennemsnit på 21 pct. til partiet.

I målingerne, der er offentliggjort inden for de seneste 30 dage, svinger partiets tilslutning mellem 19,6 pct. og 22,4 pct.

Stilstanden i vælgertilslutningen til de enkelte partier afspejler sig også i blokfordelingen. Her står blå blok fortsat til at løbe af med sejren med hele 51,7 pct. af vælgerne bag sig – svarende til 91 mandater mod 84 til rød blok.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.