Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Er Europas nationale højre blevet tæmmet?

De konservatives nye kampagneord »nazi islam isme« er et udtryk for, at den højrenationale dagsorden bliver overtaget af mainstreampartierne.

Front Nationals politiske leder, Marine Le Pen, har taget afstand fra sin far, partiets grundlægger Jean-Marie Le Pen, efter at han har kaldt den franske premierminister, Manuel Valls, der er spansk født, for »immigranten«.
Front Nationals politiske leder, Marine Le Pen, har taget afstand fra sin far, partiets grundlægger Jean-Marie Le Pen, efter at han har kaldt den franske premierminister, Manuel Valls, der er spansk født, for »immigranten«.

Man siger, at magt korrumperer, og det gør den med en al for stor selvfølgelighed – med den vigtige tilføjelse, at meget magt korrumperer meget. Men magt har også en anden virkning. Den virker civiliserende i et demokratisk samfund. Ja, nærmest blødgørende. Udsigten til de gyldne kæder har det med at slibe kanterne af.

Se blot på Frankrig, hvor Front Nationals leder, Marine Le Pen, er godt i gang at tage det endelige opgør med sin far – det højrenationale ikon, provokatør og partistifter Jean-Marie Le Pen. Nye antisemitiske og stærkt krænkende udtalelser mod jøder fik bægeret til at flyde over for den succesfulde datter, som nu beskylder faderen for at sabotere partiets nye midtersøgende kurs. Efter et lokalvalg for nylig, hvor Front National fik omkring hver fjerde stemme, er kursen sat mod det mest magtfulde embede og præsidentvalget i 2017.

Åkesson, Farage og Thulesen

Eller tag Sverige, hvor den tilbagevendte leder af Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, har taget opgøret med partiets ungdomsorganisation, der har plejet omgang med blandt andre italienske fascister. Vejen til magten går gennem udrensning. Eller tag Kristian Thulesen Dahls skrækeksempel Norge, hvor Fremskrittspartiet faktisk har fået magten, og er gået i regering med det konservative Høyre. Partiet er tæmmet i en sådan grad og har mistet så meget retorisk kraft, at partiet i menings­målingerne står til en halvering og den laveste tilslutning i 20 år. I Finland, som går til valg i morgen søndag, kan et minimeret EU- og indvandrerskeptisk parti, De Sande Finner, blive inviteret med i en centrumhøjre-regering. Ved valget i Storbritannien i næste måned står det højrenationale UKIP til at få langt færre pladser i Underhuset, end lederen, Nigel Farage, håbede på for bare nogle måneder siden.

Og i Danmark betyder Dansk Folkepartis midterkurs, at partileder Kristian Thulesen Dahl holder sig ude af næsten enhver offentlig diskussion, der handler om islam og værdier. Om det er udsigten til magten som stort, selvbevidst støtteparti for Lars Løkke Rasmussens regering, der har tæmmet partilederen, er ikke til at sige, men både de Konservative og Socialdemokraterne har været mere end villige til at udfylde tomrummet i store annoncekampagner. Den konservative »Stop nazi islam isme«-kampagne er et forsøg på at sende et missil ind i Dansk Folkepartis voksende vælgerskare.

Voksen og realpolitisk?

Så er det nationale højre i Europa på retur? Eller ved at blive tæmmet? Svaret er nok begge dele alt efter, hvor man kigger hen. En af udfordringerne er, at andre har taget en stor del af deres dagsorden, at krisen og truslen fra islamismen har skabt stor frygt i det meste af Europa og skepsis mod det globale, det internationale, EU, indvandringen, flygtningestrømmene. Og den frygt er det nationale højre i dag ikke ene om at adressere. Det er David Camerons dagsorden og Francois Hollandes, Helle Thornings og Lars Løkke Rasmussens. De nationale højrepartier har ikke længere den indvandrer­kritiske banehalvdel for sig selv, så valget for dem står mellem at lade sig presse endnu længere ud i nationalismen til der, hvor Europas historie begynder at spille imod, eller at søge mod midten og forsøge at overtage de etablerede partiers vælgerbase og position. De fleste ser ud til at vælge det sidste. Det nationale højre er ved at blive tæmmet, eller måske bare voksent og realpolitisk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.