Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF er tilbage i kampen om at blive Danmarks næststørste parti

Dansk Folkeparti har minimeret det tab, det i efteråret led i meningsmålingerne. Partiet kæmper nu med Venstre om at være landets næststørste parti.

Dansk Folkeparti står til at have genvundet mange af de stemmer, de stod til at tabe i efteråret.
Dansk Folkeparti står til at have genvundet mange af de stemmer, de stod til at tabe i efteråret.

Efter Dansk Folkepartis markante tilbagegang i vælgertilslutning står partiet nu igen som bejler til titlen som landets næststørste parti ifølge meningsmålingerne. Det viser Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af de politiske meningsmålinger.

I efteråret stod DF til en tilbagegang på over fem procentpoint. Den statistiske usikkerhed var på 1,5 procentpoint. Det er det største fald i meningsmålingerne, der er registret for DF i barometerets seksårige historie. Partiet røg ned på pladsen som det tredjestørste parti og lå i december til en opbakning på 15,6 procent.

Det er den udvikling, der nu ser ud til at være vendt, og partiet står i dag til en opbakning på 17,7 procent. Det er en signifikant fremgang sammenlignet med de lave målinger i 2016.

Næststørst ved folketingsvalget

Ved folketingsvalget i 2015 sikrede Dansk Folkeparti sig pladsen som Danmarks næststørste parti med en opbakning på 21,1 procent af stemmerne og 37 mandater. Men i efteråret 2016 mødte Dansk Folkeparti kritik i flere sager. Blandt andet måtte partiets medlem af Europarlamentet Morten Messerschmidt træde tilbage fra partiets koordinationsudvalg efter forkert brug af støttekroner fra EU. Efterfølgende gik partiet tilbage i meningsmålingerne.

Landets tidligere største parti, Venstre, måtte ved valget i 2015 nøjes med 34 mandater og blev trods den genvundne regeringsmagt dengang landets tredjestørste parti med 19,5 procent af stemmerne.

Ifølge Berlingske Barometer står Venstre i dag til en opbakning på 18,5 procent. DF står til 17,7. Begge målinger har en usikkerhed på et procentpoint. Dermed er der nu igen tæt kamp om titlen som Danmarks næststørste parti.

Da DFs vælgertilslutning var lavest i december 2016, var Venstre signifikant større med en opbakning på 18,8 procent mod DFs 15,6. Det er det hul, der nu ser ud til at være lukket.

De fire største partiers udvikling i meningsmålingerne ifølge Berlingske Barometer. Rød er S, lyseblå V, mørkeblå DF og mørkerød EL.
De fire største partiers udvikling i meningsmålingerne ifølge Berlingske Barometer. Rød er S, lyseblå V, mørkeblå DF og mørkerød EL.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.