Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Barometertjek: Alternativet bliver valgets store joker

Rød blok går frem i meningsmålingerne, men om de kan inkassere et tilsvarende flot valgresultat - og genvinde regeringsmagten - afhænger af, om Alternativet når op over spærregrænsen.

Uffe Elbæk og de alternative partifæller er valgets store jokere.
Uffe Elbæk og de alternative partifæller er valgets store jokere.

I rød blok kan man i denne uge lune sig på den seneste Gallup-måling. Endnu en gang ser det ud til, at statsminister Helle Thorning-Schmidt og co. haler ind på blå blok med en tilslutning på 48,2 procent. Det er fjerde meningsmåling i træk, der giver dem mere end 48 procent, når man også kigger på målingerne fra Voxmeter og Greens.

Men lykken er lunefuld.

For det røde holds valgresultat afhænger i høj grad af truppens nyeste spiller, Alternativet. I de fleste meningsmålinger når partiet lige præcis ikke over den magiske spærregrænse på 2 procent. Men tæller alligevel med i rød bloks samlede tilslutning.

I Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af flere institutters aktuelle meningsmålinger, står den røde lejr lige nu til at få 47,7 procent, hvoraf de 1,8 procent er til Alternativet. Den statistiske usikkerhed er imidlertid på +/- 0,4 procent.  Med andre ord ligger tilslutningen til det neongrønne parti lige nu mellem 1,4 procent og 2,2 procent. Spærregrænsen er dermed i allerhøjeste grad inden for rækkevidde.

Når Alternativet ikke de magiske 2 procent til valget, betyder det for det første, at en masse stemmer er spildte. Ved Folketingsvalget i 2011 svarede 1,8 procent til 63.817 stemmeafgivelser. Mere end 60.000 stemmer kan altså gå tabt, hvis Uffe Elbæk og de alternative partifæller ikke får stemmer nok.

For det andet kan det, i et valg, der bliver så tæt som årets folketingsvalg, være afgørende for, om Helle Thorning-Schmidt kan beholde regeringsmagten. Kommer Alternativet ikke ind, bliver valget mere end svært at vinde for de røde partier. Trækker man Alternativets stemmer fra, er der nemlig stadig et godt stykke op til blå blok.

Årets folketingsvalg tegner til at blive lidt af en gyser, og Alternativet får, selvom det endnu er et ungt lille parti, en af hovedrollerne som den store joker.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.