Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Barometertjek

Alternativet har tabt pusten

Alternativet har på et år tabt næsten to procentpoints opbakning i meningsmålingerne. Partiet ligger i dag på niveau med Radikale Venstre.

Alternativets opbakning er på et år faldt med næsten to procentpoint.
Alternativets opbakning er på et år faldt med næsten to procentpoint.

På mandag kan Alternativet se tilbage på et år, hvor støtten til partiet er gået en vej – mod færre stemmer. Ifølge Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af de politiske meningsmålinger, stod partiet til 7,6 procent af stemmerne den 22. maj 2016. I dag er opbakningen faldet til 5,7 procent.

Opbakningen er pæn sammenlignet med valgresultatet i 2015, der lå på 4,8 procent. Men er intet at sammenligne med den medvind partiet havde i foråret sidste år. Allerede omkring januar 2016 begyndte partiet at trække fra. Og den 22. maj stod Alternativet ifølge Berlingske Barometer til den bedste måling nogensinde i partiets korte historie.

Figuren viser opbakningen til liste Å sammenlignet med R fra starten af 2016 til i dag.
Figuren viser opbakningen til liste Å sammenlignet med R fra starten af 2016 til i dag.

På årsdagen for Alternativets bedste måling er partiet på niveau med Radikale Venstre, det parti som politisk leder af Alternativet Uffe Elbæk trak sig fra i 2013.

Radikale Venstre har i modsætning til Alternativet siden den 22. maj sidste år haft en signifikant fremgang på 1,3 procentpoint og står i dag også til en opbakning på 5,7 procent.

Ved folketingsvalget i 2015 vandt Alternativet ni mandater, et mandat mere end Radikale Venstre. 0,2 procentpoint skilte de to partier fra hinanden ved valget dengang.

Der er derfor igen lagt op til en tæt symbolsk kamp om, hvilket af de to partier, der i fremtiden står til at blive størst.

Hvis vi kaster et blik på de to blokke, er rød blok i dag størst med en opbakning på 51,1 procent af stemmerne mod blå bloks 48,9 procent.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre, og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.