Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Analyse: V-borgmestre skyder på Løkke for at undgå vælgertæv

V-borgmestre kritiserer Lars Løkke, fordi borgmestrene snart skal stå til regnskab for vælgerne ved kommunalvalget, vurderer kommentator.

Partiformand Lars Løkke Rasmussens (V) nye satsning - et offentligt udgiftsstop - møder kritik i det kommunale bagland. Løkke selv siger, at udgiftsstoppet ikke vil forringe velfærden, men det passer ikke, lyder kritikken fra flere borgmestre.

- Selvfølgelig vil nulvækst for kommunerne betyde nedskæringer, siger Helsingørs borgmester, Johannes Hecht-Nielsen (V), til Jyllands-Posten. Han peger på ældreområdet, bibliotekerne og fritidstilbud til børn som nogle af de områder, der risikerer at mærke sparekniven.

Nulvæksten - eller »udgiftsstoppet« - blev lanceret på Venstres landsmøde for en uge siden sammen med målet om flere skattelettelser, hvis der bliver penge til overs. Og det er ikke så mærkeligt, at det vækker furore i kommunerne, siger politisk redaktør på Radio24syv, Jesper Termansen, til Berlingske Nyhedsbureau.

- Borgmestrene skal jo til kommunalvalg lige om lidt, den 19. november 2013, og de ved godt, at et udgiftsstop og skattelettelser ikke hentes ud af den blå luft. De skal dagligt stå på mål for nedskæringer, og en nulvækst i udgifter vil betyde en kraftig omprioritering i de kommende år, fordi vi får flere ældre, siger han og fortsætter:

- Så medmindre man, som Løkke formulerer det, kan få den offentlige sektor til at »gå længere på literen«, er der kun et sted at finde pengene, nemlig via besparelser.

Løkkes nye udmelding er ifølge redaktøren en tilbagevenden til »Venstre classic« med snak om stop for offentlige udgifter og flere skattelettelser.

- Det er et Venstre, der for første gang stikker hovedet ud af busken med en markant sag - måske den vigtigste sag frem mod næste valg. Derfor må Løkke forvente, at han ikke kun bliver angrebet af S-SF og R, men også af sine egne i den kommende tid. Han må levere svar på, hvor han præcist forventer, at den her udvikling skal ske, hvis han ikke kan se nedskæringer, siger Jesper Termansen.

Indtil nu har Løkke formået at samle op mod en tredjedel af stemmerne ved ikke rigtigt at melde noget ud, mener Termansen - men nu vil oppositionslederen komme i en situation, »hvor han bliver målt på, hvad han rent faktisk siger«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.