Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

ANALYSE: Løkke laver disruption på 1. maj

Løkkes regering lider politiske nederlag. Men samarbejdet med fagbevægelsen går godt. Det understreges 1. maj.

København. Nej til Løkkes ønske om højere pensionsalder.

Det ventes at blive et af de centrale budskaber, når Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mandag holder sine 1. maj-taler.

Bag sig har hun et flertal i Folketinget sammen med DF. Og en enig fagbevægelse, der har samlet mere end 200.000 underskrifter ind.

I modsætning til forgængeren Helle Thorning-Schmidt kan Mette Frederiksen med andre ord sikkert se frem til en rolig 1. maj med klapsalver og forbrødring med fagbevægelsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har dog tænkt sig at forstyrre idyllen på arbejderbevægelsens internationale kampdag.

Selv om pensionsalderen ligner et sikkert politisk nederlag, så er det på flere andre områder lykkedes Løkke at få et overraskende solidt samarbejde i stand med fagbevægelsen.

Et samarbejde, der bygger på en gensidig forståelse af, at den anden part reelt ønsker at gøre noget godt for Danmark og for de danskere, som er på arbejdsmarkedet eller i kanten af det.

Fredag var LO-formand Lizette Risgaard på Marienborg i forbindelse med regeringens reform af det offentlige. En reform, der indeholder et ønske om færre regler og mere tillid til de offentligt ansatte.

Mandag bliver hun så del af Løkkes tiltag med den indviklede titel Disruptionrådet - Partnerskab for Danmarks Fremtid.

Disruption-begrebet blev opfundet i 1995 af professor ved det amerikanske universitet Harvard, Clayton Christensen. Han ville beskrive, hvordan teknologi fører til, at succesrige virksomheder pludselig får overtaget deres markeder af nye konkurrenter.

Clayton Christensen vil givetvis ikke bryde sig om at begrebet bliver overført til dansk politik. Men i betydningen "forstyrrelse" er det netop det, Løkke forsøger ved at lancere sit nye råd på 1. maj.

Rådet skal sikre, at Danmark ikke taber velstand og arbejdspladser til robotterne og den kunstige intelligens.

Løkke vil følge op med en ny trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om øget voksen- og efteruddannelse.

Dermed understreger han igen, at han - i modsætning til Helle Thorning-Schmidt - formår at indgå aftale med fagbevægelsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.