Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amnesty vil flytte transkønnede fra psykiateren til lægen

Transkønnede er ikke psykisk syge og bør derfor ikke blive udredt, mener rådgiver i Amnesty International.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Transkønnede skal blive behandlet af egen læge og gynækolog frem for at skulle igennem psykiatrien, som de skal i dag.

Det mener seniorrådgiver i Amnesty International Helle Jacobsen, der har fokus på køn.

Udmeldingen kommer i forlængelse af, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) onsdag har offentliggjort, at Sundhedsstyrelsen skal se på en ny vejledning for behandling og udredning af transkønnede.

- Det handler om, at transkønnede skal have adgang til sundhed på baggrund af informeret samtykke, akkurat som de fleste andre danskere har.

- Et helt konkret forslag kunne være at rulle tingene tilbage, til sådan som de var inden 2014, hvor transkønnede kunne få adgang til hormoner fra privatpraktiserende gynækologer via en henvisning fra deres læge, siger hun.

Sundhedsministeren lægger også op til, at der på landsplan skal være flere klinikker til at behandle og udrede transkønnede.

Transkønnede kan på nuværende tidspunkt kun få udredning og behandling på Sexologisk Klinik, der ligger i Region Hovedstaden.

Det er positivt, at ministeren vil se på vejledningen og behandlingen af transkønnede i Danmark og høre aktører i både ind- og udland om forbedringer til proceduren, mener seniorrådgiveren.

Men det er slet ikke en brugbar løsning at få flere klinikker.

- At lave flere sexologiske klinikker i Aalborg eller Odense løser ikke det her problem, for man vil stadig skulle igennem en umyndiggørende udredning for at få adgang til hormoner, siger hun med henvisning til, at transkønnede slet ikke burde få en psykiatrisk udredning.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.