Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amnesty: Løkke skal snakke tortur med Mexicos præsident

Tortur og mystiske forsvindinger bør diskuteres, når Lars Løkke torsdag møder Mexicos præsident, lyder det.

Flere end 27.000 personer er lige nu savnet i Mexico. Uforklarlige forsvindinger er et stort problem i det mellemamerikanske land, og de mexicanske myndigheders efterforskning i forsvindingssagerne er ofte meget mangelfuld.

Organisationen Amnesty International opfordrer derfor til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager emnet op, når han torsdag møder Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, som er på officielt statsbesøg i Danmark.

Det er en kærkommen lejlighed, mener Amnesty International, til at konfrontere Mexico med nogle af de største, menneskeretlige problemer, som landet har.

Ud over de tusindvis af mexicanere, der i øjeblikket er forsvundet, bør den danske statsminister sætte fokus på brugen af tortur i landet.

- Tortur er et udbredt problem i Mexico. Selv om præsidenten selv er kommet med et forslag til en anti-torturlov, er der stadig nogle helt basale mangler, siger generalsekretær i Amnesty International Trine Christensen.

Hun forklarer, at tortur er et udbredt værktøj i forbindelse med afhøringer, hvor tortur kan føre til såkaldte tvungne tilståelser.

Men anklager om tortur bliver ikke undersøgt ordentligt. Heller ikke de mange forsvindinger bliver efterforsket tilstrækkeligt, lyder kritikken.

- Der er et enormt antal savnede personer i Mexico. Myndighederne fører ikke registre over, hvem politiet eller militæret anholder, og der er meget mangelfulde informationer om, hvem der er savnet.

- Der mangler simpelthen helt grundlæggende efterforskning efter forsvundne personer. Efterforskningen er meget vilkårlig og ofte overfladisk, siger Trine Christensen.

Nogle af de forsvundne kan være blevet dræbt eller kidnappet af eksempelvis narkobander, forklarer hun. Andre menes at være forsvundet, mens de var i myndighedernes - altså politiets eller militærets - varetægt.

Generalsekretæren for Amnesty International medgiver, at en enkelt diplomatisk samtale næppe vil ændre situationen i Mexico. Men alligevel bør Lars Løkke Rasmussen bringe emnerne på banen, når han møder den mexicanske præsident.

- Vi ved, at jo flere der giver konstruktiv kritik fra udlandet, jo større betydning har det, siger Trine Christensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.