Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amnesty: Løkke bør tale menneskeret og ytringsfrihed i Kina

Statsministeren bør tale menneskerettigheder og ytringsfrihed med Kinas præsident, mener Amnesty.

Pandaer og handelsinteresser er temaer for statsministerens Kina-besøg.

Men ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International er der flere emner, der burde presse sig på, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag møder Kinas præsident, Xi Jinping.

For selv om Kina har gennemgået reformer de seneste mange år, så er der fortsat alvorlige problemer med ytringsfrihed og menneskerettigheder i landet.

- Det skal jo ikke være megafonpolitik - det er nok mere vores rolle i Amnesty at bruge megafoner. Men vi opfordrer til, at statsministeren selvfølgelig bruger den her platform til at fremføre nogle synspunkter.

- For man kan jo stille sig selv spørgsmålet, hvad det er for et signal, der sendes, hvis man ikke siger noget. Men det bør selvfølgelig ske på topdiplomatisk niveau, siger Amnestys generalsekretær i Danmark, Trine Christensen.

Ifølge Trine Christensen er der på nogle punkter sket en forværring i Kina de seneste par år.

- Vi kan konstatere, at aktivister, menneskerettighedsforkæmpere og i stigende grad også advokater bliver fængslet i Kina. Når advokater risikerer at blive arresteret for at forsvare folk i retten, så er det et hårdt slag, siger hun.

Også udbredt brug af tortur i landets fængsler bekymrer Amnesty.

- Så længe man kan bruge informationer, som er fremskaffet under tortur i retssager, vil torturen fortsætte siger hun.

Og så er Kina det land i verden, der henretter flest mennesker. Statsministeren bør også komme ind på situationen i Tibet, hvor det kinesiske styre slår hårdt ned på tibetanere, der ønsker et selvstændigt Tibet, lyder det.

Flere ministre og en række topfolk fra dansk erhvervsliv er med i statsministerens delegation i Kina.

Fokus er blandt andet på et dansk-kinesisk arbejdsprogram, som skal vedtages officielt, i forlængelse af et eksisterende partnerskab.

Som bonus skal det på sigt gøre det lettere for danske virksomheder at eksportere varer til Kina.

I Amnesty International ser man positivt på, at Danmark på den måde kan være med til at påvirke udviklingen i Kina.

- Selvfølgelig skal man bruge alle veje ind for at påvirke. Når det handler om danske virksomheder, er det selvfølgelig oplagt, at de er med til at sørge for gode arbejdstagerrettigheder i Kina, siger Trine Christensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.