Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amnesty forbløffet over Sass-bifald til australsk asylmodel

Australiens model har medført vold, overgreb og desperate mennesker, advarer Amnestys danske generalsekretær.

Arkivfoto: Australiens model har medført vold, overgreb og desperate mennesker, advarer Amnestys danske generalsekretær, Trine Christensen.
Arkivfoto: Australiens model har medført vold, overgreb og desperate mennesker, advarer Amnestys danske generalsekretær, Trine Christensen.

»Det må vi på det kraftigste advare imod. Den australske model har været afprøvet, og vi har set, hvad det har medført af vold, overgreb og nedbrudte mennesker, der er desperate på grund af de forhold, de har været udsat for.«

Sådan siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.

Udmeldingen kommer, efter socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen i sin 1. maj-tale mandag lagde op til, at Danmark bør efterligne Australiens kontroversielle asylmodel.

Modellen går ud på, at asylansøgere sendes til en lille stillehavsø, hvorfra deres asylsag behandles. Selv hvis de får asyl, kommer de ikke til at bo i Australien, men i et andet land, Australien har aftaler med.

I stedet for at efterligne den australske model mener Trine Christensen, at man bør fokusere mere på at samarbejde internationalt i forhold til udfordringerne med flygtningestrømmene.

»Der er brug for, at vi sammen internationalt går efter de globale løsninger, hvor alle lander melder ind.«

»Vi bliver nødt til at fordele byrderne bedre imellem os,« siger hun.

Det kommer bag på Trine Christensen, at Socialdemokraterne kommer med sådan en udmelding

»Det overrasker mig, at et dansk parti, der har adgang til de rapporter, som Amnesty, Human Rights Watch og FN har lavet om forholdene i de lejre, Australiens sender asylansøgere til, siger, at det er en god idé og noget, vi bør gøre.«

Det lader da også til, at Henrik Sass Larsens parti ikke bakker op om hans udmelding.

Mandag afviste S-formand Mette Frederiksen således, at den australske model bør efterlignes af Danmark.

»Som jeg hører Henrik Sass Larsen, er det en opbakning til, at man genvinder noget af den selvbestemmelse, der bør være på flygtningeområdet, fordi det nuværende system de facto er brudt sammen.«

»Der er ikke nogen regering, der kan sidde de internationale spilleregler overhøring. Det ønsker vi heller ikke,« sagde hun mandag til TV2.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.