Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Alternativet vil indføre alternativ behandling i sundhedsvæsenet

Mindfulness og medicinsk cannabis skal være en del af den danske sundhedssektor, foreslår Alternativet, der vil bygge bro mellem konventionelle og alternative behandlere i det offentlige.

Alternativets sundhedspolitiske ordfører, Niko Grünfeld.
Alternativets sundhedspolitiske ordfører, Niko Grünfeld.

Der findes efterhånden flere alternative behandlingsformer, som har beviselige positive effekter - og de skal bydes velkommen i det danske sundhedsvæsen, foreslår Alternativet i sit nye sundhedspolitiske udspil.

»Vi vil gerne have større åbenhed for en holistisk tilgang til sundhedsvæsenet. Vi vil åbne døren til alternativ behandling og medicin,« siger partiets sundhedspolitiske ordfører, Niko Grünfeld, der er opstillet i Aarhus.

»Der er cirka en million danskere, der hvert eneste år opsøger en alternativ behandler. Det må vi tage seriøst, for folk efterspørger noget, de ikke får dækket i sundhedsvæsenet. Vi vil gerne bygge bro mellem de konventionelle behandlere og de alternative behandlere,« tilføjer han.

Niko Grünfeld forsikrer dog, at det nystiftede parti ikke ønsker at åbne det offentlige for enhver selvbestaltet alternativ behandler.

»Det skal være vidensbaseret, så vi har en rimelig sikkerhed for, at det faktisk har en virkning på folk.«

Spørgsmål: Hvilke type alternative behandlere forestiller du dig at indlemme i sundhedsvæsenet?

»Man har for eksempel efterhånden ret god klinisk dokumentation for, at mindfulness-baseret terapi har en række positive virkninger på folk, der er ramt af stress, angst eller depression. Den måde at arbejde med folks psyke og krop på har en beroligende effekt og kan reducere angst og depression,« siger Niko Grünfeld.

Alternativet foreslår at oprette et videnscenter for alternativ behandling og etablere sundhedshuse i regionerne, hvor der er adgang til alternativ behandling. Samtidig vil partiet åbne for brugen af cannabis til patienter.

»Forskellige studier viser, at medicinsk cannabis kan have lindrende virkninger i forhold til meget smertefulde perioder for nogle patienter. Vi ønsker, at der skal være mulighed for at få medicinsk cannabis under kontrollerede forhold,« siger Niko Grünfeld.

Alternativets sundhedspolitiske udspil indeholder også et forslag om at etablere et prioriteringsinstitut, der skal vurdere, hvilke behandlinger sundhedsvæsnet fremover skal tilbyde.

Partiet, der har Uffe Elbæk i spidsen, vil også fordoble tobaksafgifterne og forhøje afgiften på alkohol, slik og sodavand for til gengæld at sænke afgifter på frugt, grøntsager og nødder. Samtidig vil partiet lovliggøre aktiv dødshjælp og ændre reglerne for bloddonation, så bøsser og biseksuelle mænd ikke på forhånd er udelukket fra at donere blod.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.