Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Alle børn skal have kristendomsundervisning

Marie Krarup (DF)
Marie Krarup (DF)

Det skal ikke være muligt at blive fritaget fra et vigtigt fag i folkeskolen.

Jeg har aldrig rigtig brudt mig om regning. Jeg synes, det gør ondt i hovedet, når jeg skal gange 4 med 7 eller 8 med 9. Division er endnu værre, mens plus og minus er til at håndtere. Jeg husker tydeligt smerten i hovedet fra skoledagen i de små klasser og især skammen, når jeg regnede totalt forkert. Det var ikke sjovt. Skulle man ikke skåne sine børn for samme smerte? Måske skulle jeg bede om, at de kunne blive fritaget for division og multiplikation?

Nej vel? Det er et tåbeligt forslag, som alle kan se idiotien i. Hvis jeg bad om at få mine børn fritaget fra matematik, ville de miste vigtig viden. Og måske ville andre bede om at få deres børn fritaget fra gymnastik, dansk, engelsk osv osv. Det ville være temmelig tilfældigt, hvad børnene lærte i skolen. Indhold og niveau ville være meget forskelligt fra barn til barn.

Så nej, selvfølgelig skal hele undervisningen i matematik være obligatorisk.

Hvorfor er det så sådan, at man kan blive fritaget fra kristendomsfaget? For det kan man nemlig stadig. Det kræver en samtale med skolelederen og så kan børnene få lov at lade være med at følge undervisingen i det vigtigste, kulturbærende fag i skolen. Regeringen foreslår nu, at det skal være endnu lettere at slippe for at få viden om Danmarks kulturelle fundament. I udspillet til folkeskole-reformen foreslås det nemlig, at det ikke skal være nødvendigt med det møde mere. Nu skal det bare meddeles, at barnet ikke skal have viden om kristendom. Det er grotesk og helt uacceptabelt, at vi har et system hvor et meget vigtigt fag ikke tages alvorligt.

Ifølge Jyllandsposten 8/12 er det sidst opgjorte tal for fritagelse fra faget fra 2006. 0,6 % af skolens elver er fritaget. Men det fordeler sig meget ujævn, således findes der skoler, hvor 80 % er fritaget, siger religionslærerforeningen.

Årsagen til den underlige ordning er historisk. Tidligere var kristendomsundervisningen forkyndende, - i fuld overensstemmelse med § 4 i Grundloven, der siger: ”Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.” Dermed kan man naturligvis godt kræve af skolen understøtter folkekirken!

Fordi undervisningen var forkyndende, blev det anset for i orden at fritage ikke-kristne børn. Det var en forståelig ordning. I dag er undervisningen ikke forkyndende mere, men man har glemt at gøre den obligatorisk. Det må der rettes op på.

For det giver simpelthen ikke mening, at man har et system, der signalerer, at børn i Danmark ikke behøver at vide noget om bibelhistorien, om Jesus, om kristne højtider, om kirken osv. osv.. Især indvandrer-børn har enormt brug for lige præcis denne undervisning. Så selvfølgelig skal den gøres obligatorisk. Ellers skal den da i hvert tilfælde tilbage til at være forkyndende!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks