Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Akutpakke får kritik for forskelsbehandling

Den liberale tænketank, Cepos, mener, at regeringens plan om akutjob vil skævvride arbejdsmarkedet. Borgerlige partier kalder aftalen for urimelig og diskriminerede.

Når der i den kommende tid bliver slået en stilling op, er det ifølge regeringens nye akutjobpakke planen, at stillingen skal parres med de ledige, der er i størst risiko for at miste dagpengeretten. Der er lagt op til en skævvridning af arbejdsmarkedet, lyder det fra den liberale tænketank, Cepos.

- Regeringens forslag vil give en vis skævvridning på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsgivere får statsstøtte til at ansætte ledige, der er tæt på to års ledighed. På den måde vil arbejdsgiverne oftere vælge ledige med lang ledighedsperiode på bekostning af ledige med kortere ledighedsforløb, som kan være mere produktive. Det vil sige personer med kortere ledighedsperiode får sværere ved at komme i arbejde, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

En midlertidig forskelsbehandling på arbejdsmarkedet er urimelig, mener De Konservative.

- Der er nogle, der har været ledige i to år, som får en fordel ved at få 25.000 kroner med, hvis de bliver ansat. Hvorimod hvis man har været ledig i et år og 10 måneder, så får man ikke 25.000 kroner. Der er en forskelsbehandling, som er fuldstændig urimelig og uden fornuft, siger finansordfører Mike Legarth (K) og henviser til, at virksomheder vil favorisere de arbejdsløse, som er ved at miste dagpengeretten for at få en bonus på 25.000 kroner.

Venstre fastslår, at man gerne vil kigge på aftalen i finanslovforhandlingerne, men stiller samtidig spørgsmålstegn ved regeringens metode, der ifølge politisk ordfører Ellen Trane Nørby »tenderer diskrimination«.

- Der har allerede været udtrykt bekymring i forhold til, om aftalen kan diskriminere på de danske arbejdspladser. Det er da en bekymring, vi deler i Venstre, og vi savner at få svar på, hvad der så skal ske for de mennesker, der ikke er risikogruppen, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Favoriseringen af de ledige, der er tættest på at ryge ud af dagpengesystemet, får også kritik af Liberal Alliance, som i en pressemeddelelse skriver, at det er decideret diskriminerende, at man tilskynder virksomheder til ikke at vælge de bedst egnede ledige.

Hos Cepos peger Mads Lundby Hansen på, at man også skal huske, at et tilskud skal finansieres

- Det kan kræve højere skatter, end man ellers havde brug for, hvilket forvrider arbejdsudbuddet. Så hvis det her bliver gennemført, er det vigtigt, at der er tale om en midlertidig ordning. Og her vil jeg gøre opmærksom på, at det ofte er svært for politikere at fjerne midlertidige ordninger, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.