Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Akutjob skal passe til de langtidsledige

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fastslår, at en stilling som overlæge ikke er et akutjob efter kritikken i dag. Men Regionernes formand Bent Hansen vil forsat slå alle stillinger op som akutjob. Han varsler endnu flere end hidtil lovet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Stillinger, der kaldes akutjob, skal give mening for de langtidsledige, som står til at miste retten til dagpenge.

Det er den klare melding fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), efter Berlingske torsdag kunne fortælle, at de første opslåede akutjob i stor grad henvender sig til højtkvalificerede akademikere - herunder otte overlægestillinger oprettet som akutjob. Det selv om det hovedsagligt er ufaglærte, der står til at ryge ud af dagpengesystemet.

- Det giver mig bekendt ikke mening at slå en stilling som overlæge op som et akutjob, siger Mette Frederiksen, efter Overlægeforeningen har forklaret, at der slet ikke findes langtidsledige overlæger.

Hvis situationen er den samme i andre faggruper, kan der heller ikke være tale om et akutjob.

- Derfor skal regionerne, kommunerne og staten sikre, at der er nogen i målgruppen, der egner sig til de akutjob, de udbyder. Min appel er derfor, at alle skal bruge deres kræfter på at finde de her akutjob, men at man godt må tænke sig om, når en stilling slås op som akutjob, siger Mette Frederiksen og påpeger, at der ikke kun er brug for akutjob til ufaglærte, men også til akademikere, fuldmægtige og jurister.

Regionerne har dog ikke planer om at vurdere, om hvert enkelt akutjob giver mening for de langtidsledige.

Det er ifølge formand Bent Hansen heller ikke noget problem, da de mindre relevante stillinger ikke tælles med i de akutjob, som regionerne har lovet regeringen at afsætte til langtidsledige.

- Når vi siger, at alle ledige stillinger fra nu af og indtil næste sommer indgår i akutjobordningen, så kommer vi faktisk til at slå langt flere stillinger op, end vi skal. Jeg går ikke ud fra, at det er noget problem, siger han.

Regionerne har lovet at reservere 800 stillinger til ledige, der ryger ud af dagpengesystemet. Men der kommer altså til at blive opslået langt flere stillinger som akutjob end de 800. Bent Hansen understreger, at der alene i Region Midtjylland, hvor han også er formand, bliver opslået 2.800 stillinger om året. Og så må man tage med, at der bliver opslået overlægestillinger, selv om Overlægeforeningen ifølge formand Anja Mitchell ikke har nogen ledige medlemmer.

- Inden for for nogle kategorier er det relevant, nogle steder er det mindre relevant. Så undgår vi bureaukratisk bøvl. Og hvis det pludselig viser sig, at der går en ledig overlæge rundt et eller andet sted, og vi har overset pågældende, så vil vi blive klandret for at have overset ham og beskyldt for ikke at leve op til, hvad vi har lovet, siger Bent Hansen.

Enhedslisten, som stemte for akutpakken, mener, at der skal flere brugbare job på banen, hvis mission akutjob skal lykkes.

- Regeringens anden akutpakke vil ikke skabe andet end frustrationer og skade regeringens renomme, hvis der ikke kommer nogle brugbare job på udbudslisten. Så både af hensyn til de arbejdsløse, men også til regeringens fremtid, så skal der ske mere, siger arbejdsmarkedsordfører hos Enhedslisten, Christian Juhl. Der er indtil nu 442 søgbare akutkob på jobportalen Jobnet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks