Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Akutjob-ordning bevæger sig i sneglefart

Nogle kommuner tilbyder slet ingen akutjob, og A-kasserne forventer, at titusinder om ganske kort tid vil falde ud af dagpengesystemet.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Kommuner som Herning, Vejle og Hvidovre har endnu ikke slået et eneste akutjob op, og i flere andre kommuner som Lolland og Ærø er der slet ingen akutjob at søge.

Det viser de seneste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som desuden peger på, at blot 12,4 procent af de ledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet, er kommet i job eller uddannelse i de seneste 13 uger. Det skaber bekymring i A-kassernes brancheorganisation.

- De her tal er langt større, end jeg havde frygtet. Og de er også langt større, end vi selv havde forudset. Vi var jo blevet beskyldt for at være mørkemænd og nærmest komme med skrækpropaganda, men jeg må sige, at vi havde ikke regnet med, at de her tal ville være så store, som de er, siger direktør i AK Samvirke, Verner Sand Kirk, til dr.dk.

Regeringens aftale om akutjob med både private og offentlige arbejdsgivere skal efter planen skaffe 12.500 akutjob frem mod sommeren 2013, men Verner Sand Kirk er ikke optimistisk.

- Tallene viser jo, at den forestilling, man har haft i Finansministeriet, ikke holder. Her har man jo sagt: Bare rolig, når vi nærmer os dagpengekanten, tager folk sig sammen, og så kommer de i arbejde i stort tal, siger Verner Sand Kirk.

Hvis der ikke sker noget drastisk, så »vil der være titusinder, der mister dagpengene inden for det næste halve år - heraf mange allerede i januar«, siger han.

I flere kommuner er antallet af både private og offentlige akutjob nede på nul. På Lolland besluttede økonomiudvalget i sidste uge at slå »relevante job« op som akutjob, men viceborgmester Torben Hansen (SF) regner ikke med, at der kommer mange job.

- Vi har 407 udfaldstruede borgere frem til 1. april. Og der altså ingen jobfest i de kommunale budgetter. Det er temmelig meget op af bakke, siger han til Fagbladet 3F.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er »bekymret over situationen«.

- Det går jeg ud fra og forventer, at alle i Danmark er. For vi har en gruppe af langtidsledige, som er hårdt ramt af krisen, og de har behov for, at alle vi andre gør alt, hvad vi kan for, at de bliver bragt i arbejde eller uddannelse igen, siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Hun glæder sig dog over, at regeringen har afsat penge på næste års finanslov til at hjælpe langtidsledige med blandt andet en udvidet seniorjob-ordning og øget mulighed for uddannelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.